بررسی میزان هم پوشانی زیستگاه پلنگ ایرانی (Panthera pardus saxicolor) با طعمه های آن (مطالعه موردی: منطقه حفاظت شده سنگ مس)
محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 13، شماره: 2
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 389
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AEJO-13-2_002
تاریخ نمایه سازی: 11 آبان 1400
چکیده مقاله:
پلنگ ایرانی بزرگ ترین گربه سان ایران است که در اکثر نواحی ایران، به جز مناطق کویری زندگی می کند. آگاهی از نیازمندی های زیستگاهی این گونه یکی از ملزومات مدیریت حیات وحش محسوب می شود. این پژوهش با هدف مطالعه هم پوشانی زیستگاه گونه پلنگ ایرانی با زیستگاه طعمه هایش (از جمله: کل و بز و جبیر) و تهیه نقشه مطلوبیت زیستگاه این گونه ها در منطقه حفاظت شده سنگ مس، با روش حداکثر آنتروپی بیشینه (Maxent) انجام شد. داده های مورد استفاده برای تعیین اولویت انتخاب زیستگاه شامل: مجموعه نقاط حضور گونه بر اساس مشاهدات میدانی و هم چنین متغیرهای زیست محیطی موثر بر پراکنش گونه (برای هر گونه ۹ متغیر) است. صحت مدل به دست آمده از نتایج، حد استاندارد بالا (۰/۸۲۴ =AUC برای گونه پلنگ، ۰/۷۸۷ =AUC برای گونه کل و بز و ۰/۷۴۰ =AUC برای گونه جبیر) را نشان می دهد. بر اساس تحلیل جک نایف نیز متغیرهای ارتفاع، بارندگی، فاصله از رودخانه، فاصله از جاده و دما برای گونه پلنگ ایرانی، متغیرهای فاصله از منابع غذایی و شیب برای گونه کل و بز، متغیرهای فاصله از رودخانه و دما برای گونه جبیر، بیش ترین اطلاعات را در اختیار مدل قرار داده است. طبق محاسبات انجام شده، ۴۵/۱۹ درصد از زیستگاه های مطلوب پلنگ ایرانی، با زیستگاه گونه کل و بز هم پوشانی دارد، اما با گونه جبیر کم ترین هم پوشانی (۸/۵۱ درصد) را داراست.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فاطمه بهادری امجز
گروه علوم و مهندسی محیط زیست، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران
مریم مروتی
گروه علوم و مهندسی محیط زیست، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران
مینا بهنود
گروه علوم و مهندسی محیط زیست، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران
نادر سیدی
یگان حفاظت، اداره کل حفاظت محیط زیست کرمان، کرمان، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :