تاثیر سطوح کودهای بیولوژیک و شیمیایی بر رشد و غلظت عناصر غذایی در گیاه دارویی ریحان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه علوم محیطی، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SCJS-11-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 349
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حجت اله آذرپیوند

دانشجوی کارشناسی ارشد آگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند

محمدعلی بهدانی

دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند

محمدحسن سیاری زهان

استادیار گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند

کاظم خاوازی

دانشیار موسسه تحقیقات خاک و آب، تهران

چکیده

امروزه برای داشتن یک سیستم کشاورزی پایدار، استفاده از نهاده هایی کهجنبه های اکولوژیکی سیستم را بهبود بخشند و مخاطرات محیطی را کاهشدهند، ضروری به نظر می رسد. به منظور بررسی تاثیر کودهای بیولوژیک وشیمیایی بر رشد گیاه ریحان، آزمایشی گلدانی در سال ۱۳۹۰ به صورتفاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در گلخانه تحقیقاتیدانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند انجام شد. فاکتور اول کود بیولوژیک درسه سطح شامل: عدم تلقیح، کود زیستی مرکب یک (ازتوباکتر کروکوکوم +آزوسپریلیوم لیپوفروم + سودوموناس پوتیدا ۴۱ )، و همچنین کود زیستیمرکب دو (ازتوباکتر کروکوکوم + آزوسپریلیوم لیپوفروم + سودوموناسهر کدام در پنج سطح : ،(NPK) فلورسنت ۱۸۷ ) و فاکتور دوم کود شیمیاییمیلی گرم در N۰=۰, N۱=۴۵, N۲=۹۰, N۳=۱۳۵, N۴= کود نیتروژن ( ۱۸۰P۰=۰, P۱=۲۰, P۲=۴۰, P۳= کیلوگرم خاک از منبع اوره)، کود فسفات ( , ۶۰میلیگرم در کیلوگرم خاک از منبع سوپر فسفات تریپل)، کود پتاس P۴=۸۰میلیگرم در کیلوگرم خاک از K۰=۰, K۱=۲۰, K۲=۴۰, K۳=۶۰, K۴=۸۰)[Contorl, N۱P۱K۱, N۴P۴K منبع سولفات پتاسیم)، به صورت ترکیبی [ ۴به خاک اضافه شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد N۲P۲K۲, N۳P۳K۳,اثرات اصلی تیمارهای کودی بر صفات ارتفاع بوته، وزن خشک ساقه، وزن ترو (P < ۰۱/ برگ، غلظت فسفر، ازت و پتاسیم برگ در سطح آماری ( ۰همچنین اثرات متقابل تیمارهای کودی بر صفات وزن تر برگ و غلظت ازتمعنیداری شد. بهطوری که بیشترین غلظت (P < ۰۵/ برگ در سطح آماری ( ۰+P۴۱AA ۴۸/۳ ) با کاربرد gr/plant) ۳۱ %) و وزن تر برگ / نیتروژن ( ۳۱%) و پتاسیم / به دست آمد و همچنین بالاترین غلظت فسفر ( ۰ N۳P۳K۳حاصل شد. نتایج این پژوهش حاکی از آن N۳P۳K %۳/۲ ) برگ در تیمار ۳ )است که کاربرد کودهای زیستی بهتنهایی یا در ترکیب با یکدیگر در بهبودعملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی ریحان و همچنین در جهت پایداری تولید وحفظ محیط زیست تاثیر مثبتی داشته و به نظر می رسد کودهای زیستیجایگزین مناسبی برای کودهای شیمیایی باشند.جذب ،PGPR ،(Ocimum

کلیدواژه ها

جذب, PGPR, (Ocimum basilicum L.) کلمات کلیدی: ریحانعناصر غذایی, حاصلخیزی, زراعت ارگانیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.