نظریه ی فعالیت مجرمانه ی مشترک در پرتو آراء دادگاه کیفری بین المللی برای یوگسلاوی سابق
محل انتشار: فصلنامه تحقیقات حقوقی، دوره: 21، شماره: 82
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 291
فایل این مقاله در 30 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_LAWRS-21-82_011
تاریخ نمایه سازی: 9 آبان 1400
چکیده مقاله:
شعبه ی تجدیدنظر دادگاه کیفری بین المللی برای یوگسلاوی سابق، در جریان رسیدگی و صدور رای در پرونده ی تادیچ در پانزدهم ماه ژوئیه ی سال ۱۹۹۹ میلادی، برای نخستین بار مفهوم فعالیت مجرمانه ی مشترک را به شکلی ساختارمند همراه با دسته بندی سه گانه از آن، به عنوان یک نظریه ، شناسایی کرد. فعالیت مجرمانه ی مشترک نوعی از انواع مسوولیت کیفری برای افرادی است که در قالب یک گروه مجرمانه دست به اقداماتی در جهت نیل به هدف، طرح یا برنامه ی مجرمانه ی مشترک می زنند که در صورت جمع شرایط، همگی آنان مسوول جرم ارتکاب یافته در اثر فعالیت گروه هستند. طبع غالب جرایم جنگی مبنی بر دسته جمعی بودن ارتکاب آن ها، عدم ضرورت احراز مسوولیت کیفری سبک تر برای معاونین نسبت به مباشرین جرم به لحاظ هم سانی سوء نیت آنان، افزایش آثار بازدارندگی، پیگیری شخصی کردن مجازات ها و توانایی انطباق هرچه بیشتر با موازین انصاف و عدالت، از جمله ی مبانی و اهداف این نظریه است که همراه با انتقادات وارد بر آن ، نیاز به بررسی دقیق حقوقی دارد. این سبک از مسوولیت کیفری دارای تمایزاتی با سایر انواع مسوولیت کیفری نظیر شرکت و معاونت در جرم و مسوولیت مقام مافوق، و گاهی هم پوشانی با آن ها است که در صورت پذیرش تمامی این موارد در یک نظام حقوقی، برای جلوگیری از خلط و فراهم آوردن امکان تصمیم گیری مناسب از سوی دادگاه، می بایست از یکدیگر تمییز داده شوند.
کلیدواژه ها:
: فعالیت مجرمانه ی مشترک ، دادگاه کیفری بین المللی برای یوگسلاوی سابق ، پرونده ی تادیچ ، پرونده ی میلان مارتیچ ، مبانی مسوولیت کیفری
نویسندگان
سیدعلیرضا میرکمالی
استادیار دانشکده ی حقوق دانشگاه شهید بهشتی
محمد پورمازار
دانشجوی کارشناسی ارشدحقوق جزا و جرم شناسی-دانشکده حقوق - دانشگاه شهید بهشتی
محمد رضا نریمانی زمان آبادی
دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق خصوصی دانشکده ی حقوق دانشگاه شهید بهشتی
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :