شناسایی نواحی تحت انتخاب مرتبط با دنبه در گوسفند نژاد افشاری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی نوآوری در کشاورزی، علوم دامی و دامپزشکی
  • کد COI اختصاصی: ANIMALB04_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 577
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم روشندل قلعه زو

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی ژنتیک و اصلاح نژاد دام وطیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

سعید زره داران

استاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

علی جوادمنش

استادیار،گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

گوسفند افشاری یکی از نژادهای ارزشمند دنبه دار در ایران است که ازنظر تولید گوشت و پشم اهمیت زیادی دارد. با توجه به تمایل به کوچک کردن اندازه دنبه در این نژاد به دلیل کاهش راندمان تولید، محققین به دنبال یافتن راهکارهایی جهت حذف این صفت هستند. هدف از این مطالعه، شناسایی ژنهای موثر در چربی دنبه در گوسفند افشاری در مقایسه با دو نژاد بدون دنبه نظیر دورپر و موتن آلمانی از طریق روشهای بیوانفورماتیک است. بدین منظور در این مطالعه از ۲۹۷ راس گوسفند ۳۷) راس نژاد افشاری ، ۹۹ راس نژاد دورپر و ۱۶۱ راس نژاد موتن آلمانی) که با استفاده از آرایه های ژنگانی ایلومینا Ovine SNP۵۰K BeadChip تعیین ژنوتایپ شده بودند، استفاده شد. برای جستجوی نشانه های انتخاب از آزمون Fst در بسته نرم افزاری R نسخه ۱/۹ استفاده شد. نتایج Fst در دو جمعیت افشاری و دورپر در ۱۳۰ منطقه ژنومی و در دو جمعیت افشاری و موتن آلمانی در ۱۴۲ منطقه ژنومی دارای تمایز بودند. دو جمعیت افشاری در ۲۴ منطقه باهم اشتراک داشتند، که شامل ۲۴ ژن بود که ۵ ژن(ALK، ATRNL۱، BCL۶، SHTN۱ و (STXBP۵L در ارتباط با QTL های مرتبط با ذخیره چربی بودند. درنهایت، بررسی QTL های گزارش شده در مناطق ارتولوگ گوسفندی نشان داد که این ۲۴ ژن با QTLهای صفات مهم اقتصادی ازجمله صف ات مرتبط با درصد چربی لاشه، چربی ذخیره شده در دنبه، اتصال ATP، توسعه سلولها و همچنین وزن چربی در لاشه همپوشانی دارد. نتایج این مطالعه نشان داد که، شناسایی این جایگاه های ژنی میتواند نقش مهمی در تحقیقات بعدی برای تشخیص مناطق ژنگانی مرتبط با صفات اقتصادی از جمله صفات مرتبط با چربی داشته باشد.

کلیدواژه ها

نواحی تحت انتخاب،Fst، چربی دنبه، گوسفند افشاری، گوسفند دورپر، گوسفند موتن آلمانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.