مروری بر گیاه شناسی، فیتوشیمی و خواص دارویی سه گونه از جنس مرزه
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی نوآوری در کشاورزی، علوم دامی و دامپزشکی
- کد COI اختصاصی: ANIMALB04_012
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 765
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد سیستماتیک و اکولوژی گیاهی، دانشگاه فردوسی مشهد
دانشیار، سیستماتیک مولکولی گیاهی، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
مرزه با نام انگلیسی Savory و با نام علمی لاتین Satureja از تیره Lamiaceae میباشد که در چهارچوب وسیع خود دارای حدود ۲۳۵ گونه در دنیا است .[۱] گیاه مرزه به عنوان یکی از قدیمی ترین گیاهان دارویی ایران به شمار میرود. گونه های مرزه بومی مناطق معتدله گرم و مناطق مدیترانه ای هستند. در طبیعت در مناطق کوهستانی، شکاف صخره های آهکی و در دامنه ها و کوهپایه ها رشد میکنند. گونه های مختلف جنس مرزه به دلیل خواص دارویی و کاربرد در طب سنتی در کشورهای مختلف جهان مورد توجه بوده و مورد بررسی قرار گرفته اند. مهمترین ترکیبات شیمیایی موجود در مرزه ترپنوئیدها و فلاونوئیدها هستند. بسیاری از گونه های مرزه چندمنظوره هستند که ویژگیهای آروماتیک و پزشکی دارند. گونه های مختلف مرزه به علت فعالیتهای آنتی اکسیدانی، ضد درد، ضد عفونت، ضد قارچی، ضد ویروسی مشهور هستند. در طب سنتی برای درمان بیماریهای مزمن، مثل قولنج، دردهای عضلانی، تهوع، سوء هاضمه، اسهال و بیماریهای عفونی استفاده میشود. در این بررسی به مطالعه مروری ابعاد مختلف سه گونه از جنس مرزه شامل خصوصیات گیاه شناسی، ترکیبات فیتوشیمیایی و خواص دارویی سه گونه از جنس مرزه، به نامهای مرزه تابستانه (S. hortensis)، مرزه سفید یا مرزه جنگلی (S. mutica) و مرزه خوزستانی (S. khuzistanica) پرداخته شد.کلیدواژه ها
گیاه شناسی، مرزه تابستانه، فیتوشیمی، مرزه جنگلی، مرزه خوزستانی.مقالات مرتبط جدید
- دانش بوم شناختی سنتی گالش های مازندران در ارتباط با حفاظت از درختان و درختچه -های جنگل های هیرکانی (مطالعه موردی منطقه لفور)
- بررسی اثر ضدباکتریایی دو محصول اسیدیفایر داخلی و خارجی بر روی برخی باکتریهای بیماریزای طیور
- تعیین غلظت عناصر معدنی پرنیاز و کم نیاز در مایع شکمبه ریز کپسوله شده با هیدروکلوئیدهای آلژینات سدیم و کیتوزان
- بررسی امکان کاربرد میکروگانیسم های پروبیوتیک در جیره غذایی به منظور افزایش راندمان تولید در کارگاه های تکثیر و پرورش ماهیان زینتی
- بررسی اثر ضدویروسی عصاره متانولی سرخارگل در کنترل ویروسVZV
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.