مطالعه تنوع ژنتیکی جمعیت های Triticum boeoticum تحت شرایط عادی و تنش کم آبی
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: فصلنامه تحقیقات غلات، دوره: 2، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_CRGU-2-1_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 336
نویسندگان
استاد گروه به نژادی و بیوتکنولوژی دانشگاه تبریز
دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه تبریز
استادیار گروه به نژادی و بیوتکنولوژی دانشگاه تبریز
استاد گروه اکوفیزیولوژی گیاهی دانشگاه تبریز
استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه ایلام
دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه تبریز
چکیده
به منظور مطالعه تنوع ژنتیکیبرخی از صفات زراعی و فیزیولوژیک و بررسی اثر تنش کم آبی روی آنها در ۳۴ جمعیت از گونه Triticum boeoticumآزمایشی به صورت کرتهای خرد شده بر پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار با در نظر گرفتن شرایط واجد و بدون تنش کم آبی در کرتهای اصلی و جمعیتها در کرتهای فرعی در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز طی سال زراعی ۹۰-۱۳۸۹ انجام شد. نتایج تجزیه واریانس بیانگر تفاوت معنیدار بین جمعیتها در تمام صفات مورد بررسی و وجود تنوع ژنتیکی بین جمعیتها بود. عملکرد دانه و طول × عرض دومین برگ زیر سنبله در هر دو شرایط دارای بالاترین ضریب تنوع فنوتیپی و روز تا رسیدگی فیزیولوژیک دارای پایینترین ضریب تنوع فنوتیپی بودند. محاسبه ضرایب همبستگی بین صفات و انجام رگرسیون گام به گام در هر دو شرایط واجد و فاقد تنش نشان داد که طول × عرض دومین برگ زیر سنبله و ارتفاع بوته رابطه مثبتی با عملکرد دانه دارند. علاوه بر این، در شرایط بدون تنش شاخص کلروفیل نیز به مدل رگرسیونی وارد شد. در تجزیه خوشهای برای شرایط تنش کم آبی، پنج خوشه به دست آمد و جمعیتهای ۱۱۴، ۱۱۸، ۱۷۶ و ۲۱۶ با داشتن بیشترین شاخص کلروفیل و عملکرد دانه به عنوان جمعیتهای بهتر شناسایی شدند. نتایج تجزیه خوشهای در محیط بدون تنش به سه خوشه منجر شد و جمعیتهای ۳، ۱۰، ۱۲، ۵۲، ۱۲۰، ۱۲۷، ۲۵۷، ۲۷۷، ۳۲۰ و ۴۸۵ از گروه دوم، دارای بیشترین عملکرد دانه، شاخص کلروفیل برگ و طول × عرض دومین برگ زیر سنبله بودند.کلیدواژه ها
اینکورن, تجزیه خوشه ای, تنش خشکی, صفات زراعی و فیزیولوژیکی, گندم وحشیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.