تاثیر پیش تیمار بذر با سالیسیلیک اسید بر ویژگی های گیاهچه و قابلیت جوانه زنی بذرهای پیر شده شنبلیله (Trigonellafoenum-graecum)
محل انتشار: مجله تحقیقات بذر، دوره: 6، شماره: 19
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 239
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SEEDR-6-19_005
تاریخ نمایه سازی: 27 مهر 1400
چکیده مقاله:
به منظور بررسی اثرپیش تیماربذرباسالیسیلیکاسیدبرخصوصیاتگیاهچهوقابلیتجوانه زنیبذرهایپیرشدهشنبلیله، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با چهار تکرار در آزمایشگاه زراعت و تکنولوژی بذر دانشگاه ارومیه در سال ۱۳۹۴ انجام گرفت. تیمارها شامل سطوح مختلف پیری تسریع شده (بدون پیری، ۲۴ و ۴۸ ساعت) در رطوبت نسبی ۹۵ درصد و دمای ۴۵ درجه سانتی گراد و پرایمینگ با هورمون سالیسیلیک اسید (شاهد، ۱۷۰۰ و ۲۸۰۰ میکرومولار) بودند. نتایج نشان داد تیمار ۴۸ ساعت پیری در شرایط بدون پرایمینگ باعث کاهش معنی دار شاخص های درصدجوانه زنی، بنیهطولی گیاهچه، بنیهوزنیگیاهچه، سرعتجوانه زنی، ضریبسرعتجوانه زنی، متوسطجوانه زنیروزانه، ضریبیکنواختیجوانه زنی، انرژیجوانه زنی، حداکثرمیانگینجوانه زنیروزانه و ارزشجوانه زنی گردید. زمانی که بذرهای پیر شده در شرایط پرایمینگ سالیسیلیک اسید ۲۸۰۰ میکرومولار قرار قرار داده شد، این شاخص ها به طور معنی داری افزایش پیدا کرد، به طوری که درصد جوانه زنی از ۴۱ درصد به ۱۰۰ درصد رسید. در این مطالعه پرایمینگ با سالیسیلیک اسید ۲۸۰۰ میکرومولار درصدآببافتگیاهچه را در شرایط ۴۸ ساعت پیری به ۴۸/۹۴ درصد رساند. پیری تسریع شده به مدت ۴۸ ساعت به طور معنی داری باعث کاهش صفات طولی و وزنی گیاهچه گردید. بیشترین میانگین صفات طولگیاهچه، وزن خشک ساقه چه و گیاهچه در بذرهای تیمار شده با سالیسیلیک اسید ۲۸۰۰ میکرومولار مشاهده شد. به طورکلی توصیه می شود برای افزایش کیفیت بذر شنبلیله، بایستی بذر در شرایط مطلوب (دما و رطوبت مناسب) نگهداری گردد. پرایمینگ با سالیسیلیک اسید نیز می تواند کیفت بذر را بهبود بخشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سینا سیاوش مقدم
استادیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.
امیر رحیمی
استادیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.
سیدعلی نورحسینی
باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رشت، ایران.
امید محمدی
دانشجوی کارشناسی زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.
ویدا قاسمی
دانشجوی کارشناسی زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :