بررسی تغییرات کیفیت هوای شهر تبریز از نظر غلظت آلاینده PM۱۰ با تاکید بر شاخص AQI و ارتباط آن با روند کاهش سطح آب دریاچه ارومیه در سال های ۹۰-۱۳۸۷
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 218
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ESTJ-18-5_006
تاریخ نمایه سازی: 19 مهر 1400
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: ذرات از آلاینده های اصلی از دیدگاه مخاطرات بهداشت عمومی، سلامتی و همچنین زیست محیطی می باشد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی روند ماهانه، فصلی، سالانه PM۱۰ و تعیینمیزان تغییرات کیفیت هوای شهر تبریز با تکیه بر شاخص AQI و ارتباط آن با خشکی دریاچه ارومیه در سالهای۹۰-۱۳۸۷، بهمنظور تدوین برنامهای دانش بنیان در جهت مدیریت کنترل ریزگرد میباشد. روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی است. دادههای مربوط به غلظت PM۱۰ از سازمان محیط زیست شهر تبریز و دادههای مربوط به تغییرات سطح دریاچه ارومیه از سازمان هواشناسی استان آذربایجان غربی جمعآوری شد. سپس دادهها براساس سال، فصل، ماه و شاخص کیفیت هوا بررسی و رابطه تغییرات سطح دریاچه ارومیه با غلظت آلاینده توسط نرم افزار ver.۲۱ SPSS تحلیل شد. یافته ها: تغییرات غلظت PM۱۰ در این چهار سال اختلاف معناداری داشته ولی روند ثابتی نداشته است، بهطوری که در سال ۸۷ غلظت آن ۷۰±۱۳/۸۶ و در سالهای ۸۸، ۸۹ و۹۰ بهترتیب به ۷۳± ۶۹/۹۲، ۴۲± ۴۰/۸۷ و۸۷/۶۰± ۶۳/۸۳ میکروگرم بر مترمکعب بوده است. فصول بهار و زمستان و ماه های اردیبهشت و اسفند به ترتیب با ۵۷/۹۵، ۸۱/۸۸، ۰۱/۹۸، ۱۸/۱۰۳میکروگرم بر مترمکعب بالاترین میزان ذرات را داشتهاند. نتیجه گیری: در طی سالهای ۱۳۹۰-۱۳۸۷، در بین ماه های سال، اسفند و در بین فصول، بهار و زمستان بدترین کیفیت هوا را از نظر آلاینده PM۱۰داشتند که به دلیل شرایط جوی در زمان های یاد شده از یک سو و شرایط ویژه دریاچه ارومیه از نظر خشکی و ورزش بادهای غالب از طرف دریاچه به شهر تبریز از سوی دیگر میباشد. لذا چندین عامل در افزایش میزان ریزگردها، به خصوص ذرات خطرناک نمک تاثیر دارند که نیاز به مدیریت یکپارچه در جهت کاهش این آلاینده وجود دارد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
عبداله درگاهی
دانشجوی دکتری گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.
رضا دهقان زاده
استادیار گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
وحیده فهیمی نیا
دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.
یحیی جباری
دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.
فرناز عزیزی
دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :