بررسی عملکرد زئولیت های اصلاح شده در کاهش نیترات از چاه آب آشامیدنی کارخانه قند کرج

سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 191

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ESTJ-19-5_012

تاریخ نمایه سازی: 19 مهر 1400

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: آلودگی منابع آب زیرزمینی و سطح نیترات یکی از مهم ترین مشکلات زیست محیطی و کشاورزی در حال حاضر است.در چند دهه اخیر مصرف و مدیریت نادرست کودهای نیتروژن دار باعث افزایش آلودگی محیط زیست شده است.کود های نیتروژن دار به صورت یون نیترات و نیتریت و آمونیوم در محیط ظاهر می شود. نیترات به خودی خود نسبتا غیر سمی است ، اما احیاء آن به صورت نیتریت توسط باکتری های معده ، سلامتی انسان را به خطر می اندازد و باعث بروز سرطان و تشدید بیماری قلبی وعروقی  و بیماری متهموگلوبین و پرغذایی می شود. بنابراین ارایه راه کارهایی برای کاهش نیترات از آب های آلوده ، که یکی از عوامل مهم آلاینده محیط زیست است ، لازم و ضروری می باشد. روش های فیزیکی و شیمیایی و بیولوژیکی متداولی در حذف نیترات وجود دارد ،اما به دلیل هزینه زیاد و کارآیی محدود ، در سال های اخیر استفاده از روش های تصفیه طبیعی و کاربرد جاذب ارزان قیمت مانند زئولیت ها مورد استفاده و بررسی قرار گرفته است. روش بررسی: در این تحقیق از زئولیت های معادن خراسان رضوی  به منظور حذف یون نیترات از محلول های آزمایشگاهی استفاده شده است. به منظور اصلاح خصوصیات جذبی ، زئولیت های مورد استفاده با سورفکتانت آلی نوع هگزا دسیل تری متیل آمونیوم بروماید اصلاح شدند. مقدار بهینه جاذب، زمان تعادل ، اثر pH و غلظت بهینه نیترات جهت جذب با زئولیت مورد مطالعه قرار گرفت. یافته ها و نتیجه گیری: افزایش مقدار جاذب اثر خوبی بر میزان حذف نیترات داشت و در ۲ گرم بر لیتر جذب ۳/۲۲ درصدی نشان داد. افزایش زمان تماس تاثیری روی جذب مطلوب نیترات نداشت و بهترین زمان در مدت زمان اولیه ۱۵ دقیقه با حذف ۵۲ درصدی همراه بوده وتغییرات pH با حذف صد در صدی  نیترات اثر چشم گیری بر میزان جذب داشت و برای غلظت های ۵ تا ۵۰ میلی گرم بر لیتر نیترات با افزایش غلظت، میزان جذب کاهش یافت و در آزمایش مربوط به جذب نیترات به وسیله زئولیت ، نیترات حذف۲۰ درصدی را نشان داد.

کلیدواژه ها:

زئولیت اصلاح شده ، نیترات ، هگزا دسیل تری متیل آمونیوم بروماید ، قند کرج

نویسندگان

ثریا کاشکی

کارشناسی ارشد مهندسی منابع طبیعی،گروه آلودگی های محیط زیست ، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات، تهران، ایران.

امیرحسام حسنی

دانشیار، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات تهران، تهران، ایران.

آیدا بیاتی

استادیار، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات تهران، تهران، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Li Z, Bowman RS, Counterion effect on the sorption of ...
  • چاوش باشی. علی اصغر، ۱۳۸۵، بررسی حذف نیترات از آب ...
  • شکوهی هرندی.مهری ، ۱۳۸۵، بررسی یک غشای نانوفیلتراسیون در حذف ...
  • Maurice S Onyago, Mike Masukume, Functionalised natural zeolite and its ...
  • James D, Prikryl and Roberto T, Pabalan; Sorption of Uranium ...
  • Chatterjee S, Lee DS, Lee MW, Woo SH.Congo red adsorption ...
  • Hui, K.S., C.Y. Chao and S.C. Kot. Removal of mixed heavy ...
  • سلیمانی . محسن ، ۱۳۸۷، بررسی حذف نیترات و آمونیوم ...
  • مهدوی مزده. علی،۱۳۹۲، ارزیابی کارایی فیلترهای کانساری و کربن فعال ...
  • نمایش کامل مراجع