شبیه سازی هیدرولوژیکی حوضه آبخیز طالقان با استفاده از مدل SWAT
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 236
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ESTJ-21-9_012
تاریخ نمایه سازی: 19 مهر 1400
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: مدلسازی هیدرولوژیکی حوضه های آبخیز نقش مهی در مطالعه، توسعه و مدیریت منابع آب دارد. با توجه به اهمیت حوضه آبخیز طالقان بهعنوان تامینکننده بخش مهمی از منابع آب استانهای البرز و تهران، در این پژوهش، شبیهسازی هیدرولوژیک آبهای سطحی در این حوضه مورد مطالعه قرار گرفته است. روش بررسی: شبیهسازی هیدرولوژیکی با بهکارگیری مدل نیمهتوزیعی فیزیکی SWAT (Soil and Water Assessment Tool) انجام گرفت. همچنین واسنجی و آنالیز حساسیت مدل با استفاده از الگوریتم SUFI-۲ صورت پذیرفت. کارایی مدل با استفاده از شاخصهای آماری نش- ساتکلیف (NS) و ضریب تعیین (R۲) مورد ارزیابی قرار گرفت. یافتهها: آنالیز حساسیت نشان داد که مدل نسبت به پارامترهای شماره منحنی (CN)، ضریب تبخیرخاک و ظرفیت آب قابل دسترس خاک دارای بیشترین حساسیت میباشد. ضرایب NS و R۲ در ایستگاه گلینک (خروجی حوضه) پس از کالیبراسیون بهترتیب برابر ۸۴/۰ و ۸۷/۰ و در صحت سنجی برابر ۷۹/۰ و ۸۴/۰ برآورد گردید. بحث و نتیجهگیری: نتایج نشاندهنده دقت مناسب شبیهسازی حوضه آبخیز مورد مطالعه دارد. همچنین نشان داده شد که مدل قابلیت بالایی برای پیشبینی میزان رواناب ماهانه حوضه طالقان دارد. بهکارگیری این مدل بهدلیل کاهش هزینه عملیات میدانی بهمنظور اندازهگیری مولفههای مورد نیاز و بهویژه بهدلیل کاهش زمان مورد نیاز برای تحلیل مسایل، جهت ارتقای سطح مدیریت منابع آب و حفظ محیط زیست کارآمد میباشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مهسا آقاخانی
دکترای مدیریت محیط زیست، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
تورج نصرآبادی
دانشیار، گروه برنامه ریزی، مدیریت و آموزش محیط زیست، دانشکده محیط زیست، پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران، تهران، ایران، (مسوول مکاتبات)
علیرضا وفائی نژاد
استادیار، گروه سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :