رویکرد برنامه ریزی راهبردی، تحقق بخش توسعه گردشگری پایدار در بیابان لوت

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 323

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF و WORD قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

LUTDT02_024

تاریخ نمایه سازی: 18 مهر 1400

چکیده مقاله:

هدف اصلی این پژوهش تحلیل رویکرد برنامه ریزی راهبردی برای توسعه گردشگری پایدار در میراث جهانی بیابان لوت است. بیابان لوت نخستین اثر طبیعی ثبت شده ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو است که پتانسیلهای گوناگونی برای توسعه گردشگری دارد. ماهیت این پژوهش بنیادی بوده و در راستای هدف خود از روشهای کتابخانه ای و تحلیلی-توصیفی بهره گرفته است. اساسا گردشگری می بایست با سیاستهایی برای توسعه با رویکرد حفاظت از طبیعت و چشم اندازهای گوناگون به گونه ای ادغام شود که از طریق درآمدزایی به حفاظت و بهبود محیطی که گردشگران و بازدیدکنندگان را جذب میکند کمک کند. راهبرد مناسب برای توسعه گردشگری پایدار میبایست بر بهره گیری مناسب و منطقی از منابع و پتانسیلهای موجود و در دسترس از طریق برنامه ریزی و توسعه درازمدت برای کسب اطمینان از موفقیت آن استوار باشد. درواقع، برنامه ریزی راهبردی تمام منابع، سازمانها، بازارها و برنامه های مرتبط با صنعت گردشگری را در راستای هدف و مقصدی واحد در نظر میگیرد . همچنین برنامه ریزی راهبردی برای دستیابی به توسعه گردشگری، جنبه های اقتصادی، زیست محیطی، اجتماعی و سازمانی را در نظر میگیرد. برنامه ریزی راهبردی فرایندی است که از طریق آن میتوانیم آینده را مجسم کنیم و برپایه روندهای فعلی و اهدافی که برای خود تعیین میکنیم، تصویری از شرایط آینده را ترسیم نماییم. مراحل کاری و روند پیشنهادی برای برنامه ریزی راهبردی و توسعه گردشگری پایدار در محدوده میراث جهانی بیابان لوت شامل ۱۱ مرحله است. ویژگی برجسته ای فرایند برنامه ریزی راهبردی نقش مشارکتی ذینفعان در مراحل گوناگون آن است. بنابراین، برای توسعه گردشگری پایدار در هر منطقه ای، بهره گیری از یک رویکرد برنامه ریزی راهبردی لازم و ضروری است.

نویسندگان

رضا منصوری

استادیار ژئومورفولوژی، گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده جغرافیا و برنامه ریزی محیطی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران.

صمد فتوحی

دانشیار ژئومورفولوژی، گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده جغرافیا و برنامه ریزی محیطی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران.