تکنیک حسابداری هزینه یابی جریان مواد و انرژی ( MFCA ) در راستای مدیریت بهبود مستمر بهره وری (مطالعه موردی : بخش احیا (خط۶) و بخش برش و بسته بندی در کارخانه آلومینیوم سازی ایران (ایرالکو))

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 267

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ESTJ-22-8_030

تاریخ نمایه سازی: 18 مهر 1400

چکیده مقاله:

زمینه و اهداف :  استراتژی بهره وری سبز با آینده نگری و تکیه بر پایه های بهبود بهره وری به عنوان راهکار کلیدی در راستای اهداف توسعه هزاره و توسعه پایدار محسوب میگردد. مهمترین تکنیک بهره وری سبز ،حسابداری هزینه یابی جریانمواد و انرژی می باشد که علاوه بر داشتن نقش مکمل با سایر ایزوهای سری ۱۴۰۰۰ (سیستم مدیریت محیط زیست)، در برگیرنده سایر تکنیکهای بهره وری سبز از جمله چرخه دمینگ[۱]، شش سیگما، ۳R[۲] و مواردی از این قبیل است. روش بررسی :  در این مقالهگذشته از ردیابی جریان مواد و انرژی در فرآیندهای تولید، برآورد کمی و پولی مراکز مقدارسنجی، موازنه ورودی ها و خروجی ها در هر قسمت برآورد گردیده و همچنین پتانسیل کاهش مواد و انرژی در بخش های مذکور مشخص شده است. یافته ها :  بر اساس محاسبات صورت گرفته، میزان اتلافات مواد و انرژی برابر با ۱۷۹۱۰.۶۴۲۵ تن به ارزش  ۹۰۱۷۶۱.۴۶۲  میلیون ریال بوده است. بیشترین اتلافات مربوط به مرکز مقدارسنجی " سالن CD" در بخش احیا و مرکز مقدارسنجی " برش" در بخش برش و بسته بندی می باشد که به ترتیب که ۶۱/۵۱ %  و۹۴/۹۹ %  از کل ضایعات هر بخش را به خود اختصاص داده اند. همچنین کمترین اتلافات مرتبط با مرکز مقدارسنجی "FTP[۳]"  در بخش احیا و مرکز مقدارسنجی "حمل ونقل " در بخش برش و بسته بندی بوده اند. بحث و نتیجه گیری :  نتایج حاصل از تحقیق می دهد این تکنیک با کاهش مصرف نهاده های تولید به ازای یک مقدار مشخص تولید و یا ارائه خدمات، کاهش هزینه های تولید، کاهش اتلافات فرآیندهای تولیدی، راندمان تولید و رقابت پذیری محصولات را  در سطح ملی و جهانی ارتقا می دهد و همچنین عملکرد های اقتصادی و زیست محیطی را نیز بهبود می بخشد. [۱]- Plan, Do, Check, Act (PDCA) [۲]- Reduce, Reuse, Recycle [۳]- Flora Transfer Protocol

کلیدواژه ها:

ایزو ۱۴۰۵۱ ، حسابداری هزینه یابی جریان مواد و انرژی ، توسعه پایدار ، ارتقا بهره وری ، کارخانه آلومینیوم سازی ایران (ایرالکو)

نویسندگان

فائزه جعفرنسب

دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد انرژی، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.

زهرا عابدی

استادیار گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.(مسوول مکاتبات)

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Abedi, Zahra and Dashti Rahmat Abadi, Yahya, Accounting System of ...
  • Mahmoudi, Behrouz, Material Flow Costing (ISO ۱۴۰۵۱), National Iranian Productivity ...
  • www.APO-tokyo.orgwww.Nipo.gov.ir (National Iranian Productivity organization). ...
  • نمایش کامل مراجع