بررسی پایداری جو سردسیر (Hordeum vulgare L.) با استفاده از روش های آماری چندمتغیره
محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 8، شماره: 17
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 224
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCB-8-17_009
تاریخ نمایه سازی: 17 مهر 1400
چکیده مقاله:
در این مطالعه بیست رقم جو زراعی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در هشت منطقه سردسیر ایران شامل اراک، اردبیل، همدان، جلگه رخ (یکی از بخش های شهرستان تربت حیدریه)، کرج، مشهد، تبریز و میاندوآب و به مدت دو سال زراعی (۹۰-۱۳۸۹) مورد بررسی قرار گرفتند. بعد از انجام تجزیه مرکب و تایید وجود اثر متقابل ژنوتیپ × محیط، همگنی هریک از مناطق با تست بارتلت تایید شد. بیشترین مقدار عملکرد را ژنوتیپهای EC۸۶-۱۴ و EC۸۸-۰۸ به خود اختصاص دادهاند. در این تحقیق از دو روش آماری چند متغیره AMMI و GGEBiplot برای بررسی پایداری ژنوتیپها استفاده شده است. با بررسی بای پلات مدل اول تجزیه امی(AMMI_۱) مشخص شد ژنوتیپهای G۱۴وG۴ دارای بیشترین مقدار پایداری در عملکرد با توجه به اولین مولفه معنیدار شدند. مطالعه بای پلات مدل دوم تجزیه امی (AMMI_۲) نشان داد که ژنوتیپهای G۱،G۳ و G۱۰ دارای پایداری عمومی بالا و ژنوتیپهای G۸ وG۲ با مکان E۷ (تبریز) و ژنوتیپهای G۱۶، G۵ و G۱۸ با مکان E۶ (مشهد) دارای پایداری خصوصی مطلوبی میباشند. بای پلات چند ضلعی حاصل از روشGGEBiplot مشخص نمود که هر کدام از محیطهای E۱ (اراک)، E۵(کرج) و E۷ (تبریز) و نیزمحیطهای E۲ (اردبیل)، E۴ (جلگه رخ) و E۸ (میاندوآب) یک ابر محیط ایجاد نمودهاند و نیز محیط E۸ (میاندوآب) دارای نزدیکترین فاصله به محیط ایده آل فرضی است. در میان ژنوتیپها نیز ژنوتیپهای G۷وG۱۹ با کمترین فاصله از خط پایداری، ژنوتیپهایی با پایداری بالا شناخته شده اند.
کلیدواژه ها:
AMMI ، Barley ، Cold Climate ، GGEBiplot ، Multivariate Statistical Methods ، پایداری ، جو ، روش های آماری چند متغیره ، مناطق سردسیر ، AMMI ، GGEBiplo
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :