ارزیابی تنوع ژنتیکی برخی توده های بومی گاودانه ایرانی با استفاده از نشانگرهای ریزماهواره
محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 9، شماره: 21
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 185
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCB-9-21_003
تاریخ نمایه سازی: 17 مهر 1400
چکیده مقاله:
در این پژوهش تنوع ژنتیکی بین ۱۹ تودهی بومی گاودانه (Vicia ervilia L.) از استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل و زنجان از طریق تنوع در توالیهای تکراری کوتاه با استفاده از ۱۸ جفت آغازگر ریزماهواره (SSR) مورد ارزیابی قرار گرفت. هشت جفت آغازگر SSR الگوی مناسب و قابل امتیازدهی تولید کردند. تعداد ۲۷ آلل در مجموع هشت جایگاه ریزماهواره در تودههای مورد بررسی ردیابی شد بهطوریکه مکانهای ژنی VE۰۲، VE۰۵، VE۰۷، VE۰۹ و VE۱۹ با چهار آلل بیشترین و مکانهای ژنی VE۱۴ و VE۲۷ با دو آلل کمترین تعداد آلل را در بین نشانگرها نشان دادند. میانگین هتروزیگوسیتی مشاهده شده ۰۴۳۵/۰ برآورد گردید. با توجه به آزمون کایاسکور در هر مکان ژنی نتیجهگیری شد که تودههای مورد مطالعه از تعادل هاردی
-واینبرگ تبعیت نمیکنند. میانگین محتوای اطلاعات چند شکلی آغازگرها (PIC) ۵۳۶۳/۰ برآورد گردید و آغازگر VE۰۲ بیشترین مقدار PIC (۶۹۳۴/۰) و آغازگر VE۲۷ کمترین مقدار PIC (۱۰۹۳/۰) را نشان دادند. بیشترین فاصله ژنتیکی بین توده اردبیل (از استان اردبیل) با توده چومالو (از استان زنجان) و کمترین فاصله ژنتیکی بین تودههای برازین (از استان آذربایجان شرقی) و خیارک (از استان اردبیل) مشاهده شد. روابط ژنتیکی بین تودههای مورد ارزیابی با استفاده از تجزیه خوشهای به روش UPGMA بر اساس فاصله ژنتیکی نی مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز خوشهای، تودههای بومی را به پنج گروه تقسیم کرد. نتایج این پژوهش نشان دادند که نشانگر مولکولی SSR در تشخیص چندشکلی و فاصله ژنتیکی میان تودههای بومی گاودانه موثر و کارآمد بوده و میتواند به عنوان ابزار مناسبی در تجزیه و تحلیل روابط ژنتیکی میان تودههای گاودانه، مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژه ها:
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :