بررسی تنوع کاریوتیپی پنج رقم سیر با استفاده از تجزیه به عامل ها
محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 9، شماره: 24
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 233
فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCB-9-24_015
تاریخ نمایه سازی: 17 مهر 1400
چکیده مقاله:
این تحقیق بهمنظور بررسی تنوع کاریوتیپی ارقام سیر در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان بر روی پنج رقم سیر (Allium Sativum L.) انجام شد. کاریوتیپ سلولهای میتوزی در مرحله متافاز در مریستم انتهایی ریشه در بذرهای جوانهدار شده تهیه شد. عدد پایه کروموزومی در تمام جمعیتها ۸=x و همه جمعیتها دیپلوئید بودند. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با ۵ تکرار و مقایسه میانگینها با استفاده از آزمون چند دامنهای دانکن (در سطح احتمال ۵%) بین پنج رقم سیر انجام شد. بر اساس جدول دو طرفه Stebbins، جمعیتهای اصفهان و جیرفت در کلاس B۳ و جمعیتهای بم، کرمان و همدان در کلاس B۲ قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس، نشان داد که بین جمعیتها از لحاظ صفات طول کل کروموزوم، طول بازوی بلند، طول بازوی کوتاه و طول نسبی کوتاهترین کروموزوم اختلاف معنیداری در سطح احتمال ۱% و در صفات نسبت طول بازوی کوتاه به بازوی بلند، اختلاف درصد طول نسبی بزرگترین و کوچکترین کروموزوم، شاخص عدم تقارن، درصد شکل کلی و درصد طول نسبی بازوی بلند اختلاف معنیداری در سطح احتمال ۵% وجود داشت که نشاندهنده تنوع کروموزومی بود. در تجزیه به عاملها، سه عامل اول، دوم و سوم بیش از ۹۹% از کل تنوع موجود بین جمعیتها را توجیه کردند. در عامل اول صفات r-value و درصد شکل کلی و در عامل دوم صفات طول کروموزوم و طول بازوی بلند بیشترین سهم را بهخود اختصاص دادند. در عامل سوم طول نسبی کوتاهترین کروموزوم بیشترین اهمیت را داشت. تجزیه خوشهای، جمعیتهای مورد نظر را به دو گروه تقسیم کرد، بهطوریکه جمعیتهای بم، جیرفت، کرمان و همدان در گروه اول و جمعیت اصفهان در گروه دوم قرار گرفتند.
کلیدواژه ها:
Chromosome ، Cluster Analysis ، Factor Analysis ، Garlic (Allium Sativum L.) ، Karyotype ، تجزیه به عامل ها ، تجزیه خوشه ای ، سیر (Allium Sativum L.) ، کاریوتیپ ، کروموزوم
نویسندگان
لیلا غیرتی
Payame Noor University,Tehran
پریناز نقوی
Payame Noor University, Isfahan Center
حسین زینلی
Agricultural and Natural Resources Research Center of Isfahan
صلاح الدین مرادی
Payame Noor University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :