اثر قرق و جهت دامنه بر مقادیر رواناب و رسوب(مطالعه موردی: حوزه های زوجی خامسان)
محل انتشار: پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز، دوره: 8، شماره: 16
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 239
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JWMR-8-16_011
تاریخ نمایه سازی: 17 مهر 1400
چکیده مقاله:
فرسایش خاک به عنوان یکی از بزرگترین چالشهای زیست محیطی دنیا، سلامت اکوسیستمها و امنیت غذایی را تهدید مینماید. پژوهش حاضر در حوزههای زوجی خامسان انجام شده و به مقایسه مقادیر رواناب و رسوب ناشی از ۵۱ واقعه بارش طبیعی در ۱۸ کرت استاندارد فرسایش خاک مستقر در شرایط متفاوت از نظر قرق و جهت دامنه پرداخته است. با توجه به اعمال دو حالت قرق و عدم قرق در چهار وضعیت جهت دامنه(شمالی، شرقی، غربی و شمال غربی) و احتمال وجود اثرهای متقابل، از آزمون آماری فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی استفاده گردید. نتایج حاصله نشان داد که متوسط ضریب رواناب رگبارهای مورد بررسی در حوزه نمونه ۲۱/۴ درصد و در حوزه شاهد ۷۱/۴ درصد بود و متوسط رسوب تولیدی کرتها در حوزه شاهد حدود ۱۵ درصد بیشتر از حوزه نمونه بود. براساس نتایج آزمون فاکتوریل، قرق و جهت دامنه اثر معنیداری بر تولید رواناب داشتند و اثرات متقابل قرق و جهت دامنه بر مقادیر میانگین حجم رواناب، ضریب رواناب و مقدار رسوب در سطح یک درصد معنیدار شد. بیشترین رواناب تولیدی مربوط به کرتهای شاهد نصب شده در دامنه شمالی بود. نتایج تحقیق نشان داد که اعمال قرق با احیای پوشش گیاهی و افزایش نفوذپذیری، باعث کاهش هدررفت آب و فرسایش خاک میشود.
کلیدواژه ها:
Rainfall- Runoff Events ، USLE’s Standard Plot ، Factorial Test ، Paired Watersheds ، وقایع بارش - رواناب ، کرت استاندارد فرسایش ، آزمون فاکتوریل ، حوزه های زوجی
نویسندگان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :