تغییرپذیری عناصر غذایی خاک و پایداری خاکدانه در زمان های مختلف پس از آتش سوزی در جنگل های زاگرس (مطالعه موردی: جنگل های پاوه)
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 294
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IFEJ-4-8_003
تاریخ نمایه سازی: 15 مهر 1400
چکیده مقاله:
تغییرات عناصر غذایی و رطوبت خاک و همچنین پایداری خاکدانهها چه در کوتاهمدت چه در بلندمدت پس از آتشسوزی به دلیل نقش مهمی که در رشد و تغذیه گیاه و جلوگیری از فرسایش خاک دارند از اهمیت بالایی برخوردار است. در این پژوهش برای اولین بار در ایران اثرات آتشسوزی در کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت روی این ویژگیها بررسی شد. در این راستا بخشی از جنگلهای زاگرس که دارای سه جایگاه با زمانهای مختلف آتشسوزی یک، سه و ده سال پس از آتشسوزی بود، انتخاب شد. برخی ویژگیهای خاک شامل آبگریزی خاک و پایداری خاکدانهها و غلظت عناصر غذایی پتاسیم، سدیم، کلسیم، فسفر، نیتروژن کل و ماده آلی اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که یک و سه سال پس از آتشسوزی آبگریزی خاک به طور معناداری افزایش یافت. پایداری خاکدانهها یک سال پس از آتشسوزی افزایش یافت و این افزایش در تیمار سه سال پس از آتشسوزی نیز مشاهده شد. ماده آلی، نیتروژن، پتاسیم و سدیم در تمامی دوره مطالعه کاهش معنادار در مقایسه با شاهد نشان دادند. تغییری در بافت خاک مشاهده نشد ولی pH و EC خاک در سال اول پس از آتش سوزی افزایش معنیداری نشان دادند. فسفر خاک یک و سه سال پس از آتشسوزی افزایش یافت اما ده سال پس از آتشسوزی کاهش یافت و به سطح قبل از
آتشسوزی بازگشت. کلسیم خاک یک، سه و ده سال پس از آتشسوزی نسبت به شاهد تغییر معناداری نداشت. یافتههای این پژوهش حاکی از آن است با توجه به افزایش ویژگی آبگریزی خاک و در نتیجه افزایش آبشویی، عناصر خاک وابسته به زمان پس از آتشسوزی کاهش یافته و حاصلخیزی خاک را در بلندمدت تحت تاثیر قرار میدهد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مصطفی صادقی فر
Razi University of Kermanshah
علی بهشتی آل آقا
Razi University of Kermanshah
مرتضی پوررضا
Razi University of Kermanshah
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :