ارزیابی بوم شناختی تنک کردن سوییسی و دانمارکی جنگل کاری کاج بروسیا در منطقه نکا - استان مازندران
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 307
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IFEJ-8-15_005
تاریخ نمایه سازی: 15 مهر 1400
چکیده مقاله:
هدف این پژوهش، بررسی روش های مختلف تنک کردن سوییسی و دانمارکی در جنگل کاری های ۲۰ ساله کاج بروسیا در شرق استان مازندران بود.این مطالعه در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و سه تیمار انجام شد. اطلاعات کمی و کیفی درختان با آماربرداری صد در صد در هر عرصه انجام پذیرفت. به منظور بررسی تنوع گونه ای گیاهان در هر قطعه سه ریزقطعه نمونه ۴۹ مترمربعی به صورت منظم تصادفی انتخاب شد. سپس با شناسایی کلیه گونه های گیاهی، مقدار پوشش هر یک از آنها تعیین و زادآوری طبیعی آن سطح نیز محاسبه شد. نمونه برداری تنوع بیمهرگان خاکزی از عمق صفر تا ۱۰ سانتیمتری مرکز هر ریزقطعه نمونه صورت گرفت. آماربرداری در سالهای ۱۳۹۱ (پیش از انجام عملیات تنک کردن) و سال ۱۳۹۶ (پنج سال پس از تنک کردن) انجام شد. نتایج ارزیابی داده های کمی در سال ۱۳۹۶ اختلاف معنی داری را نشان نداد. با اینحال، متوسط قطر توده و قطر کاج بروسیا به ترتیب کاهش شامل تیمار دانمارکی (۰۲/۱۷ سانتیمتر، ۷۴/۲۲ سانتیمتر)، تیمار سوییسی (۹۴/۱۶ سانتیمتر، ۷۱/۲۱ سانتیمتر) و عرصه شاهد (۵۹/۱۵ سانتیمتر، ۵۳/۱۹ سانتیمتر) بود. از نظر متوسط ارتفاع توده و ارتفاع کاج بروسیا نیز به ترتیب کاهش شامل عرصه شاهد (۴۴/۱۱ متر، ۵۸/۱۳ متر)، تیمار دانمارکی (۱۳/۱۱ متر، ۱۹/۱۳ متر) و تیمار سوییسی (۸۸/۱۰ متر، ۶۸/۱۲ متر) تعیین شد. کیفیت درختان در عرصه های تنک شده بیشتر از عرصه شاهد بود (سطح احتمال ۰۵/۰). متوسط تنوع گونه ای گیاهان شانون در عرصه تنک کردن دانمارکی به شکل معنی داری بیشتر از عرصه های شاهد و تیمار سویسی شد. متوسط تنوع گونه ای گیاهان سیمپسون نیز علیرغم عدم اختلاف معنیدار به ترتیب کاهش شامل تیمار دانمارکی، عرصه شاهد و تیمار سوییسی تعیین شد. در ارتباط با تنوع گونهای بیمهرگان خاکزی نیز علیرغم عدم اختلاف معنی دار به ترتیب کاهش برابر با تیمار سوییسی، شاهد و تیمار دانمارکی شد. این تحقیق بر انجام عملیات تنک کردن در عرصه های جنگل کاری تاکید دارد و در مجموع در سطح جنگل کاری های بروسیا استفاده از شیوه تنک کردن دانمارکی را به دلیل افزایش متغیرهای کمی و کیفی درختان و همچنین افزایش تنوع گونه ای گیاهان توصیه می نماید.
کلیدواژه ها:
Thinning ، Natural Regeneration ، Soil Invertebrate Diversity ، Plant Species ، تنک کردن ، زادآوری طبیعی ، تنوع بی مهرگان خاکزی ، تنوع گونه ای گیاهان
نویسندگان
شیرزاد محمدنژاد کیاسری
Agriculture & Natural Resources Research & Education Center of Mazandaran, AREEO, Mazandaran
خسرو ثاقب طالبی
Research Institute of Forests and Rangelands, AREEO, Tehran, I.R. Iran.
رامین رحمانی
Faculty of Forest Sciences, Gorgan University of Agriculture Sciences and Natural Resources, Gorgan, I.R. Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :