اثربخشی آموزش به روش یادگیری مشارکتی درانگیزه تحصیلی و مهار هیجان در کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه / فزون کنشی

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 163

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CHILD-6-4_008

تاریخ نمایه سازی: 6 مهر 1400

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: نارسایی توجه/ فزون کنشی، اختلال شایع دوران کودکی است و یافتن درمان موثری که از شدت و عمق نشانه های آن بکاهد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این اختلال یکی از متداول­ترین مشکلات دوران کودکی است که میزان مراجعه به مراکز درمانی به علت آن، ازتمامی اختلال های دیگر بیشتر است هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش به روش یادگیری مشارکتی در انگیزه تحصیلی و مهار هیجان در کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی بود. روش: این پژوهش یک مطالعه نیمه آزمایشی، از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه  بود. جامعه آماری مورد مطالعه شامل دانش آموزان پسر مقطع ششم  ابتدایی با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی شهرستان تبریز در سال تحصیلی ۹۸-۹۷ بود. نمونه ای به حجم ۳۰ نفر از جامعه مذکور  به روش خوشه ای چندمرحله ای تصادفی انتخاب و در دو گروه ۱۵ نفری (یک گروه آزمایش و یک گروه گواه) جایدهی شدند. پرسشنامه های انگیزه تحصیلی هارتر (۱۹۸۱) و تنظیم هیجان گراس و جان (۲۰۰۳) به عنوان پیش آزمون بر روی هر دو گروه اجرا شد. سپس گروه آزمایش به مدت ده جلسه تحت آموزش به روش یادگیری مشارکتی قرار گرفتند. در طی این مدت بر روی گروه گواه هیچ مداخله ای انجام نشد. جهت تجزیه و تحلیل داده­ها از روش تحلیل کوواریانس تک متغیره در سطح معناداری (۰۵/۰=α) و با نرم افزار SPSS نسخه۲۰  استفاده شد. یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد که آموزش به روش یادگیری مشارکتی باعث افزایش انگیزه تحصیلی (۱۲/۲۵= F و ۰۴۱/۰P< ) و مهار هیجان (۱۹/۹= F و ۰/۰۳P<) در افراد گروه آزمایش در مرحله پس­آزمون شده است.  نتیجه گیری: با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت که استفاده از یادگیری مشارکتی با تقویت حس همکاری و مفید بودن کودکان مبتلابه اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی، در افزایش انگیزه تحصیلی و مهار هیجان آنها موثر است؛ در نتیجه این روش می تواند به عنوان یک روش تکمیلی در کنار سایر روش­های مداخله این کودکان، به­کار گرفته شود.

کلیدواژه ها:

Training participatory learning method ، educational motivation ، controlling the excitement ، یادگیری مشارکتی ، انگیزه تحصیلی ، مهار هیجان ، اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی

نویسندگان

فریده شریفی شایان

Department of Psychology, Zanjan Branch, Islamic Azad University, Zanjan, Iran

غلامحسین انتصارفومنی

Department of Psychology, Zanjan Branch, Islamic Azad University, Zanjan, Iran

مسعود حجازی

Department of Psychology, Zanjan Branch, Islamic Azad University, Zanjan, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :