غربالگری و شیوع شناسی اختلال طیف اوتیسم درکودکان ۳-۶ سال مهدکودک های تحت نظارت سازمان بهزیستی استان مازندران
محل انتشار: فصلنامه سلامت روان کودک، دوره: 7، شماره: 3
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 214
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_CHILD-7-3_017
تاریخ نمایه سازی: 6 مهر 1400
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: شیوعشناسی اختلال طیف اوتیسم در دوران کودکی به دلیل افزایش فراوانی روزافزون آن در جوامع مختلف از یک سو، و اهمیت مداخله زودهنگام از سویی دیگر، از اهمیت ویژهای برخوردار است. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف غربالگری و شیوعشناسی اختلال طیف اوتیسم در کودکان ۳-۶ سال مهدکودکهای تحت نظر بهزیستی استان مازندران انجام شد.
روش: پژوهش حاضر از نوع توصیفی- مقطعی است و جامعه آماری آن، شامل تمامی کودکان ۳ تا ۶ سال مهدکودکهای تحت نظارت سازمان بهزیستی در سال ۱۳۹۶-۱۳۹۵ در استان مازندران بود که از این میان، تعداد ۱۰۰۴۰ کودک مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای گردآوری دادهها ابتدا نمونه مورد نظر تحت ارزیابی با سیاهه تعدیل شده برای اوتیسم کودکان (ام چت) (روبینز، دبرافین، بارتون، ۱۹۹۹) و مصاحبه پیگیری قرار گرفته و سپس در مرحله دوم غربالگری، افراد با ریسک بالا با پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و مقیاس نمرهدهی اوتیسم گارز ۲ (گیلیام، ۱۹۹۴) ارزیابی دقیق شدند. دادههای به دست آمده به وسیله روشهای آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، درصد) و استنباطی (خیدو) تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد تعداد ۵۳ مهدآموز (۴۶ پسر، ۷ دختر) با اختلال طیف اوتیسم در استان مازندران در سال ۱۳۹۵-۱۳۹۶ در مهدکودکها حضور دارند. شیوع اختلال طیف اوتیسم در پسران ۹۶/۰ درصد و در دختران ۱۳/۰ درصد و نسبت فراوانی شیوع در پسران به دختران در حدود ۵/۶ به ۱ است P≥۰/۰۵)).
نتیجه گیری: بر اساس نتایج این مطالعه، شیوع اختلال طیف اوتیسم در کودکان ۳-۶ سال مهدکودکهای مازندران، % ۵۳/۰ (تقریبا نیم درصد) است. شدت اختلال، وضعیت شناختی و اجتماعی - اقتصادی در پذیرش و ثبتنام کودکان با اختلال طیف اوتیسم در مراکز مهدکودک، نقش زیادی داشته و سبب شده است تا حضور این کودکان در مراکز مهدکودک استان، کمتر از میزان شیوع جهانی باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فهیمه حسن نتاج
Faculty of Education and Psychology, University of Tehran, Iran
عباسعلی تقی پور جوان
Faculty of Education and Psychology, University of Tehran, Iran
فاطمه پور فاطمی
Welfare Organization Mazandaran Province, Sari, Iran
سید سعید آرام
Faculty of Welfare and Rehabilitation Sciences, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :