اثربخشی آموزش برنامه شناختی - رفتاری برکاهش رفتار تنبیهی مادران دانش آموزان کم توان ذهنی
محل انتشار: فصلنامه سلامت روان کودک، دوره: 7، شماره: 3
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 256
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_CHILD-7-3_015
تاریخ نمایه سازی: 6 مهر 1400
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: حضور یک کودک دارای ناتوانی یا بیماری، برای والدین و به خصوص مادران بسیار تنشآور است، زیرا که آنها تنیدگی، احساس گناه، و خستگی بیشتری را در مقایسه با سایر والدین تجربه می کنند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش برنامه شناختی رفتاری برکاهش رفتار تنبیهی مادران دانش آموزان کمتوان ذهنی انجام شد.
روش: این پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیشآزمون- پسآزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی مادران دانش آموزان کم توان ذهنی مقطع ابتدایی شهرستان شادگان در سال تحصیلی ۱۳۹۳ بود (۹۰ مادر). ۲۰ نفر از این جامعه آماری که دارای شرایط ورود به پژوهش بودند به روش نمونهگیری تصادفی ساده، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه، جایدهی شدند. گروه آزمایش، در ۱۲جلسه، آموزش برنامه شناختی رفتاری را دریافت کردند و شرکتکنندگان گروه گواه هیچ گونه آموزشی دریافت نکردند. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامه ۲۵ گویهای تنبیه ملکپور (۱۳۷۶) و مصاحبه بالینی همراه با مشاهده استفاده شد. دادهها از طریق آزمون آماری کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش برنامه شناختی- رفتاری برکاهش رفتار تنبیهی مادران دانش آموزان کم توان ذهنی اثرگذار است؛ به طوری که مادران گروه آزمایش نسبت به مادران گروه گواه در مرحله پسآزمون، به طور معناداری رفتار تنبیهی کمتری نشان دادند (۰۰۱/۰ , P=۴۹۴/۵۳۹F=).
نتیجه گیری: بر اساس نتایج پژوهش حاضر، آموزش برنامه شناختی- رفتاری به عنوان یک شیوه مورد تایید برای کمک به مسائل و مشکلات روانشناختی والدین و در جهت کاهش رفتار تنبیهی مادران دانش آموزان کم توان ذهنی میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژه ها:
Cognitive-Behavioral training ، punitive behavior ، mothers ، students with intellectual disability ، آموزش شناختی- رفتاری ، رفتار تنبیهی ، مادران ، دانش آموزان کم توان ذهنی
نویسندگان
حسین اکبری فر
Faculty of Psychology and Educational Sciences, Allameh Tabataba'i University, Tehran, Iran
پرویز شریفی درآمدی
Department of Psychology of Children and Adolescents with Special Needs, Faculty of Psychology and Educational Sciences, Allameh Tabataba'i University, Tehran, Iran
شهلا پزشک
Department of Psychology of Children and Adolescents with Special Needs, Faculty of Psychology and Educational Sciences, Allameh Tabataba'i University, Tehran, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :