اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر مولفه های بهزیستی تحصیلی (فرسودگی، مشارکت، رضایتمندی، و ارزشمندی در تحصیل) دانش آموزان
محل انتشار: فصلنامه سلامت روان کودک، دوره: 7، شماره: 3
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 250
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_CHILD-7-3_003
تاریخ نمایه سازی: 6 مهر 1400
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: امروزه، سازه بهزیستی به حوزه آموزش و پرورش نیز نفوذ پیدا کرده و یکی از اهداف مهم تربیتی در جوامع پیشرفته، فراهم آوردن زمینه های بهزیستی روانی برای دانشآموزان است. با توجه به اهمیت بهزیستی تحصیلی و تاثیر آن بر جنبه های مختلف عملکرد تحصیلی، هدف از انجام این مطالعه، تعیین اثربخشی گروهدرمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر مولفه های بهزیستی تحصیلی (فرسودگی، مشارکت، رضایتمندی، و ارزشمندی در تحصیل) دانش آموزان بود.
روش: پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با روش پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه پژوهش شامل تمامی دانشآموزان دختر مقطع متوسطه اول شهر بیرجند در سال ۱۳۹۸-۱۳۹۷ بودند که از بین تمامی افراد واجد شرایط، ۳۴ نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب، و به طور تصادفی در دو گروه ۱۷ نفری آزمایش و گواه جایدهی شدند. سپس افراد گروه آزمایش به مدت ۸ جلسه ۶۰ دقیقه، آموزش گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد را دریافت کردند؛ در حالی که به گروه گواه، آموزشی داده نشد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه بهزیستی تحصیلی تومینین سوینی و همکاران (۲۰۱۲) استفاده شد و داده های حاصل از پیش آزمون و پس آزمون با روش آزمون تحلیل کوایاریانس چندمتغیره تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد که بعد از مداخله، بین میانگین نمرات گروه گواه و آزمایش در مولفه های ارزش مدرسه، فرسودگی نسبت به مدرسه، رضایتمندی تحصیلی، و مشارکت با مدرسه، تفاوت معناداری وجود دارد (۰/۰۱P≤).
نتیجه گیری: بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که آموزش گروهدرمانی مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد از طریق ترکیب سرزندگی و واضح دیدن تجربیات و پذیرش آنها می تواند تغییرات مثبتی را در فرد ایجاد کند. در واقع پذیرش و تعهد به سبب افزایش تلاش های فرد که متمرکز بر تحول شخصی است، معنای مثبت در ذهن فرد ایجاد کرده و زمینه ارتقای بهزیستی تحصیلی را فراهم می کند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فاطمه احمدی مقدم
Zahedan Branch, Islamic Azad University, Zahedan, Iran
علی فرنام
Department of Psychology, Faculty of Psychology and Educational Sciences, Sistan and Baluchestan University, Zahedan, Iran
غلامرضا ثناگوی محرر
Department of Psychology, Zahedan Branch, Islamic Azad University, Zahedan, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :