مقایسه ذهن آگاهی والدینی، شایستگی والدینی و حمایت اجتماعی ادراک شده در مادران دارای کودک با و بدون نیازهای ویژه
محل انتشار: فصلنامه سلامت روان کودک، دوره: 7، شماره: 4
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 298
فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_CHILD-7-4_007
تاریخ نمایه سازی: 6 مهر 1400
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: تولد فرزند رویدادی مهیج و در عین حال پرتنش برای والدین به شمار میرود. در این میان، تولد فرزندی دارای نیازهای ویژه، تنیدگی مضاعفی بر والدین وارد میکند و نیازمند نیروهای جسمی و روانی ویژهای برای مدیریت فرزند است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه ذهنآگاهی والدینی، شایستگی والدینی، و حمایت اجتماعی ادراکشده بین دو گروه از مادران دارای کودک با و بدون نیازهای ویژه انجام شد.
روش: روش پژوهش توصیفی و از نوع پسرویدادی است. جامعه آماری پژوهش دو گروه از مادران کودکان با و بدون نیازهای ویژه ساکن شهر قزوین در سال ۱۳۹۷ بودند که ۱۶۰ مادر (شامل ۸۷ نفر دارای کودک بدون نیازهای ویژه و ۷۳ نفر دارای کودک با نیازهای ویژه) به روش نمونهگیری در دسترس و داوطلبانه برای شرکت در پژوهش به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای سنجش شامل مقیاس ذهن آگاهی بینفردی در والدگری (دانکن، ۲۰۰۷)، مقیاس شایستگی والدینی (جانستون و ماش، ۱۹۸۹) و مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراکشده (زیمت، داهلم، زیمت و فارلی، ۱۹۸۸) بود.
یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد بین دو گروه از مادران کودکان با و بدون نیازهای ویژه در ذهنآگاهی والدینی (۰/۰۱p<) و شایستگی والدینی تفاوت معناداری وجود داشت (۰/۰۵p<)، اما در حمایت اجتماعی ادراکشده بین دو گروه تفاوت معناداری مشاهده نشد (۰/۴p>).
نتیجه گیری: نتایج حاکی از پایین بودن نمرات شایستگی والدینی و بالا بودن نمرات ذهن آگاهی والدینی در مادران دارای کودکان با نیازهای ویژه در مقایسه با مادران دارای کودکان بدون نیازهای ویژه بود؛ بنابراین، میتوان دریافت که حضور کودک دارای نیاز ویژه موجب افزایش حضور در لحظه و ذهنآگاهی بیشتر و کاهش شایستگی والدینی در مادران دارای این نوع کودک می شود.
کلیدواژه ها:
Interpersonal mindfulness in parenting ، parental competence ، social support ، children with special needs ، ذهن آگاهی والدینی ، شایستگی ، حمایت اجتماعی ، کودک دارای نیازهای ویژه
نویسندگان
سیده فاطمه موسوی
Department of Psychology, Women Research Center, Alzahra University, Tehran, Iran
سولماز دبیری
Department of Psychology, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :