فرصتها و تهدیدهای برداشت گیاهان فصلی عمده از جنگلها و مراتع شهرستان بانه (مطالعه موردی: بخش نمشیر)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پنجمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA05_290
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 231
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مازیار حیدری

استادیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

مهدی پورهاشمی

دانشیار، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

چکیده

دانش بومی بخشی از فرهنگ یک سرزمین است که شیوه هایی از چگونگی سازگاری یک جامعه نسبت به شرایط زیست بوم را در بر می گیرد. گیاهان خوراکی و دارویی یکی از منابع درآمدی جوامع محلی در استان کردستان است. هدف از این پژوهش بررسی دانشهای بومی در ارتباط با برداشت گیاهان فصلی از جنگل ها و مراتع بخش نمشیر شهرستان بانه است. برای بررسی دانش بومی سامان های عرفی شاخص از روش قوم نگاری (Ethnography research) استفاده شد و برداشت گیاهان عمده فصلی از جنگل ها و مراتع شناسایی و ثبت شدند. با استفاده از تحلیل سوات، قوتها، ضعفها، فرصتها و تهدیدهای برداشت گیاهان فصلی مشخص شدند. نتایج نشان داد که مهمترین برداشت های سنتی گیاهان دارویی شامل برداشت گیاه سالمه (ثعلب)، کنگر، پغازه، چغچغه، بومادران و آویشن کوهی بودند. گیاه سالمه بیشتر مصرف پیازی دارد و در معرض انقراض است و پیشنهاد کاشت این گیاه به صورت مزرعه ای گزینه ای مناسب است. عمده مشکلات مربوط به گیاهان فصلی، وجود واسطه ها و افزایش سود دلالان است و توصیه میشود در این زمینه شرکتهای تعاونی محلی شکل گیرد. تدوین شیوه نامه های فنی و چارچوب های برداشت برای گیاهان فصلی سبب کاهش آسیب بهره برداری های سنتی خواهد شد.

کلیدواژه ها

گیاه سالمه، دانش سنتی، شهرستان بانه، قوم نگاری، گیاهان خوراکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.