مقایسه نقشه های حساسیت زمین لغزش با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک (LR) و مدل عمومی تجمیع یافته (GAM)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز، دوره: 9، شماره: 18
  • کد COI اختصاصی: JR_JWMR-9-18_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 273
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب تیموری یانسری

Group of Geomorphology, Faculty of Letters and Humanities, Ferdowsi University of Mashhad

سید رضا حسین زاده

Faculty of Letters and Humanities, Ferdowsi University of Mashhad

عطا اله کاویان

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

حمیدرضا پورقاسمی

Department of Natural Resources and Environmental Engineering, College of Agriculture, Shiraz University, Shiraz

چکیده

زمین ­لغزش، یکی از رایج ­ترین مخاطرات طبیعی است که زندگی، اموال و دارایی ­های مردم را در مناطق کوهستانی به مخاطره می اندازد. بنابراین، شناسایی مناطق در معرض خطر زمین ­لغزش به­ منظور پیشگیری و کاهش خسارات ناشی از وقوع آن، امری ضروری است. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه دو مدل رگرسیون لجستیک (LR) و عمومی تجمیع ­یافته (GAM) و ارزیابی عملکرد آن­ها، جهت تهیه نقشه حساسیت زمین ­لغزش در حوزه آبخیز چهاردانگه استان مازندران می ­باشد. به این منظور ابتدا نقشه پراکنش زمین ­لغزش منطقه با استفاده از تصاویر گوگل ارث و بازدیدهای گسترده میدانی تهیه گردید. سپس نقشه پراکنش زمین لغزش به­ صورت تصادفی به ۷۰ درصد داده ­های آموزشی جهت مدل­سازی و ۳۰ درصد داده­ های آزمایشی به­ منظور اعتبارسنجی تقسیم شد. نقشه­ های عوامل تاثیرگذار بر وقوع زمین ­لغزش، شامل عوامل توپوگرافی، هیدرولوژیکی، زمین­ شناسی و عوامل انسانی در محیط نرم ­افزار ArcGIS تهیه گردید و در نهایت، با استفاده از منحنی تشخیص عملکرد نسبی (ROC)، ارزیابی مدل­ های مذکور صورت پذیرفت. نتایج ارزیابی مدل رگرسیون لجستیک و مدل عمومی تجمیع ­یافته به ترتیب با سطح زیر منحنی ۲/۸۱ درصد و ۴/۸۲ درصد، بیانگر مناسب بودن هر دو روش، جهت تهیه نقشه حساسیت زمین لغزش در منطقه مورد مطالعه می باشد. هرچند مدل عمومی تجمیع­ یافته با اندکی دقت بیش­تر، نسبت به مدل رگرسیون لجستیک کارآیی بیش­تری در شناسایی مناطق حساس به وقوع زمین­ لغزش دارد.    

کلیدواژه ها

Landslide, Logistic regression (LR), Generalized additive Model (GAM), Chahardangeh Watershed, زمین ­لغزش, مدل رگرسیون لجستیک, مدل عمومی تجمیع­یافته, حوزه آبخیز چهاردانگه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.