مقایسه تراکم و بعد فراکتال شبکه های زهکشی در مقیاس و دقت های مختلف (مطالعه موردی: حوزه های آبخیز استان ایلام)
محل انتشار: پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز، دوره: 10، شماره: 19
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 325
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JWMR-10-19_007
تاریخ نمایه سازی: 4 مهر 1400
چکیده مقاله:
پدیده ها و عوارض موجود در طبیعت به رغم پیچیدگیهای فراوان دارای نظم و قواعد خاصی است. رفتار و الگوی رودخانه ها نیز به عنوان یکی از پدیده های پیچیده طبیعی، از این امر مستثنی نیست. بسته به شرایط ژئومورفولوژیکی، اقلیمی، توپوگرافی و فرسایشی، آبراهه ها رفتار و الگوی متفاوتی از خود نشان می دهند. یکی از پارامترهایی که میتوان با استفاده از آن به پیچیدگی الگوی شکل عوارض و پدیده ها دست یافت، هندسه فراکتال میباشد. هدف از این پژوهش محاسبه و مقایسه بعد فراکتال شبکه های هیدروگرافی در حوزه های آبخیز استان ایلام که ازDEM ۵۰ متر و دادههای SRTM استخراج شدند، که شبکه های هیدروگرافی به دست آمده از داده های SRTMبا دقت بیش از ۵ متر با استفاده از تصاویر گوگل ارث ترسیم شده اند. بدین منظور، ابتدا ۱۲ حوزه آبخیز در استان ایلام (اما، تنگ سازبن، دویرج، هلیلان، نظرآباد، چمگز، کلم، سیاگاو، جعفرآباد، چاویز، جزمان و ورگچ) انتخاب و پس از تعیین واحدهای ۲۵ کیلومتر مربع در محدوده هرکدام از حوزه ها و ترسیم و تکمیل الگوهای شبکه زهکشی در محدوده های مورد مطالعه، به کمک نرمافزار فراکتالیز بعد فراکتال آنها محاسبه شد. نتایج به دست آمده نشان داد که محاسبه و مقایسه بعد فراکتال به روشهای تصویری در صورتی صحت دارد که عرصه های مورد مقایسه از مساحت یکسانی برخوردار بوده و همچنین، دقت و مقیاس ترسیم شبکه های هیدروگرافی نیز یکسان باشد. از سوی دیگر شبکه زهکشی ترسیم شده از روی گوگلارث با دقت بیشتر از پنج متر نسبت به شبکه آبراه های متناظر با دقت DEM ۵۰ متر در پلاتهای ۵×۵ کیلومتر مربع (۲۵ کیلومتر مربع) از دقت بسیار بالایی برخوردار است. همچنین کمترین مقدار بعد فراکتال قبل از اصلاح شبکه های هیدروگرافی مربوط به حوزه آبخیز اما (۰۴۲/۱) و بیشترین مقدار آن مربوط به حوزه آبخیز تنگ سازبن (۴۲۴/۱) میباشد. در حالیکه پس از اصلاح شبکه های هیدروگرافی و محاسبه بعد فراکتال، کمترین مقدار به دست آمده بعد فراکتال مربوط به حوزه آبخیز چاویز (۱۱/۱) و بیشترین مقدار آن مربوط به حوزه آبخیز نظرآباد (۴۹/۱) است.
کلیدواژه ها:
Quantitative Parameters ، Fractals Dimension ، Formations Geology and Hydrology and Sediment Indicators ، پارامترهای کمی ، بعد فراکتال ، سازندهای زمین شناسی و شاخص های هیدرولوژی و رسوب
نویسندگان
مهتاب علیمرادی
yazd university
محمدرضا اختصاصی
yazd university
مهدی تازه
Ardakan Uiversity
حاجی کریمی
Ilam university
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :