بررسی تطبیقی سیمای شهید در شعر پایداری اسد محمد قاسم و نصرالله مردانی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی مطالعات زبان،ادبیات، فرهنگ و تاریخ
  • کد COI اختصاصی: LLCSCONF08_113
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 268
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر فرهنگ نیا

استادیار گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه شهید بهشتی

مرضیه شریف آبادی

دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات عربی، دانشگاه شهید بهشتی،

چکیده

ادبیات پایداری، بخشی از ادبیات متعهد است. این ژانر ادبی، مردم را به ایستادگی در برابر هرگونه ظلم و ستمی فرا می خواند که جامعه را احیانا در بر می گیرد و از طرف دیگر به توصیف، بیان و شرح این مبارزه می پردازد. در دوران معاصر شاهد بارزتر شدن این نوع از ادبیات، در ایران و جهان عربی هستیم؛ چرا که تاثیر پدیده های اجتماعی از جمله انقلابها و جنگها و اشغال و استعمار بر اندیشه ادیب و آثار وی تاثیر گذار بوده است. موضوع شهادت و اکرام و پاسداشت شهید در آثار شاعران معاصر، اسد محمد قاسم و نصرالله مردانی بازتاب دارد. این بازتاب در جهت امیدبخشی به آینده در میان رزمندگان صورت گرفته است. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی، در صدد بررسی چگونگی بازتاب شهید و شهادت در شعر این دو شاعر و روش این دو شاعر در بکارگیری این مفهوم است. بخشی از نتایج حاصل از این پژوهش، حکایت از آن دارد که مسئله شهید و شهادت از اصلی ترین مضامین در اشعار این دو شاعر میباشد و هر کدام به نحوی از آن برای امیدبخشی به آینده بهره برده اند و می توان گفت: جنگ هشت ساله ی ایران و موضوع اشغال فلسطین هرکدام تاثیر بسزایی در شعر این دو شاعر گذاشته است. نصرالله مردانی بیشتر در قالب مدح حماسی و با لحنی امیدوارانه و اسد محمد قاسم نیز در جهت حفظ روحیه شهادت طلبی عمل کرده اند.

کلیدواژه ها

شعر مقاومت، شهید، شهادت طلبی، اسد محمد قاسم، نصرالله مردانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.