تحلیل تقسیمات قلمرویی سازمان ها و نهادهای خدماتی کلان شهر تهران

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های دانش زمین، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ESRJ-6-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 237
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جمیله توکلی نیا

استادیار گروه جغرافیای انسانی، دانشگاه شهید بهشتی

مظفر صرافی

دانشیار گروه جغرافیای انسانی، دانشگاه شهید بهشتی

غلامرضا کاظمیان

استادیار گروه مدیریت دولتی، شهری و کارآفرینی، دانشگاه علامه طباطبایی

محمد شالی

دانشجوی دکتری، جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

یکی از اصلی ترین موانع فراروی مدیریت شهری کارآمد در کلانشهرها، چندپارچگی مدیریت شهری و عدم هماهنگی بین سازمان های خدماتی در عرصه های تصمیم گیری، سیاست گذاری، برنامه ریزی، اجرا و نظارت در نبود دولت محلی است. تقسیمات شهری متفاوت و ناهماهنگ بین سازمان ها از نتایج و اشکال چندپارچگی مدیریت شهری به شمار می رود. هدف از این پژوهش، تحلیل تقسیمات قلمرویی سازمان ها و نهادهای خدماتی کلانشهر تهران برای تحقق مدیریت یکپارچه شهری است. بدین منظور، با استفاده از روش توصیفی – تحلیلی و با بهره گیری از نرم افزار GIS، تقسیمات شهری سازمانهای کلانشهر تهران به صورت منفرد و تطبیقی بررسی و تحلیل شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که با رشد و توسعه کلانشهر تهران هر کدام از سازمان ها و نهادهای خدماتی بر اساس ساختارهای بخشی و معیارهای خاص خود بدون توجه به سایر نهادها، شهر را به چند منطقه تقسیم کرده و تشکیلات خود را بر اساس این مناطق سازماندهی و تقسیم بندی نموده اند. این امر از یک سو موجب بروز مشکلاتی در خدمات رسانی شهروندان شده و از سوی دیگر به ناهماهنگی در سیستم مدیریت شهری، ناپایداری، تداخل عملکردی و صرف هزینه های مضاعف در مدیریت انجامیده است. بنابراین، ضرورت اصلاح و ارائه راهکاری برای اصلاح ساختار مدیریت شهری کلان شهر تهران و رسیدن به تقسیمات فضایی- عملکردی بهینه کاملا مشهود است. در این راستا، تمهیدات و چگونگی مدیریت یکپارچه شهری برای هماهنگ کردن اجزای از هم گسیخته و مستقل برنامه ریزی و مدیریت شهری و کاستن از تفرق و تعدد عوامل تصمیم گیر در تهران مطرح شده است. بر پایه الگوی پیشنهادی مدیریت یکپارچه شهری چهار اقدام؛ تمرکززدایی از قدرت و تشکیل حکومت محلی، هماهنگی بین نهادی و سازمانی، تقسیمات قلمرویی مشترک و تدوین استراتژی های پایدار به منظور دست یابی به ساختار مدیریت یکپارچه شهری ضروری است.

کلیدواژه ها

تفرق قلمرویی, تقسیمات شهری, مدیریت یکپارچه شهری و کلانشهر تهران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.