ارزیابی تحمل به خشکی در ژنوتیپ های باقلا با استفاده از شاخص های تحمل به خشکی و ترکیبات بیوشیمیایی
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 331
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCPP-11-2_010
تاریخ نمایه سازی: 19 مرداد 1400
چکیده مقاله:
در این بررسی ژنوتیپ های مختلف باقلا تحت شرایط تنش خشکی از نظر ترکیبات بیوشیمیایی و شاخص های تحمل به تنش مورد ارزیابی قرار گرفتند. ۲۱ ژنوتیپ باقلا در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو محیط آبیاری نرمال و تنش خشکی طی سال های زراعی ۱۳۹۷-۱۳۹۵ در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان مورد ارزیابی قرار گرفتند. بر اساس عملکرد دانه در شرایط آبیاری نرمال و تنش خشکی برخی شاخص ها نظیر؛ شاخص تحمل به تنش (STI)، حساسیت به تنش (SSI)، تحمل (TOL)، میانگین بهره وری (MP)، میانگین هندسی (GMP)، شاخص عملکرد (YI) و شاخص پایداری عملکرد (YSI) برای کلیه ژنوتیپ ها محاسبه شد. طبق نتایج تجزیه واریانس تاثیر تنش خشکی بر کلیه صفات معنی دار بود. در شرایط تنش خشکی میزان تانن پوست ۳۱/۵ درصد، تانن آندوسپرم ۱۹/۷ درصد و نشاسته ۱/۹۶ درصد نسبت به شرایط نرمال بیشتر بود. بر اساس برش دهی اثر متقابل تنش و ژنوتیپ در محیط نرمال ژنوتیپ های G-faba-۶۶، G-faba-۶۵، G-faba-۶۲، G-faba-۲۹۴، G-faba-۲۹۲، G-faba-۵۲۳، G-faba-۵۲۵ و G-faba-۲۰ و در تنش خشکی ژنوتیپ هایG-faba-۶۷، G-faba-۶۶، G-faba-۷۵، G-faba-۷۲، G-faba-۶۵ و G-faba-۶۲ بیشترین عملکرد دانه را داشتند. بر اساس شاخص های تحمل به تنش و میزان ترکیبات بیوشییایی تحمل به تنش ژنوتیپ G-faba-۶۵ نسبت به سایر ژنوتیپ ها بالاتر بود.
کلیدواژه ها:
Geometric Mean Productivity (GMP) ، Legumes ، Starch ، Tannin ، Tolerance Index (TOL). ، تانن ، حبوبات ، شاخص تحمل (TOL) ، میانگین هندسی ، نشاسته
نویسندگان
مرتضی معماری
Department of Agronomy, Gorgan Branch, Islamic Azad University, Gorgan, Iran.
محمد رضا داداشی
Department of Agronomy, Gorgan Branch, Islamic Azad University, Gorgan, Iran.
فاطمه شیخ
Golestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Gorgan, Iran.
حسین عجم نوروزی
Department of Agronomy, Gorgan Branch, Islamic Azad University, Gorgan, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :