تاثیر باکتری های تسریع کننده رشد گیاهی و کود شیمیایی روی ارقام سیب زمینی در دو سیستم هواکشت و مزرعه
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 339
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCPP-11-2_008
تاریخ نمایه سازی: 19 مرداد 1400
چکیده مقاله:
در سیستم هواکشت، بهینه سازی مواد مغذی مهم ترین عامل برای تولید با کیفیت و عملکرد بالای بذر سیب زمینی سالم است. این پژوهش طی دو سال (۱۳۹۸-۱۳۹۷) در گلخانه و مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل با هدف تعیین بهینه سازی تغذیه سیب زمینی در سیستم هواکشت به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتور اول شامل گیاهچه های سه رقم سیب زمینی (آگریا، کایزر و بانبا)، فاکتور دوم در دو سطح شامل عدم مصرف و مصرف کود شیمیایی و فاکتور سوم در دو سطح شامل عدم کاربرد و کاربرد ترکیب سه نوع باکتری (Azospirillum lipoferum OF، Pseudomonas putida ۱۶۹، Azetobacter chroococcum ۵) بودند. در سال دوم، آزمایش در مزرعه به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و با دو فاکتور انجام شد. فاکتور اول مینی تیوبرهای تولیدی از سیستم هواکشت در سه رقم آگریا، کایزر، بانبا و فاکتور دوم در چهار سطح عدم مصرف و مصرف باکتری های Azospirillum lipoferum، Pseudomonas putida، Azetobacter chroococcum بودند. نتایج آزمایش هواکشت نشان داد بیشترین تعداد و وزن مینی تیوبر در بوته در رقم بانبا و بیشترین تعداد استولون و تعداد روز تا غده زایی در رقم کایزر تحت تاثیر تغذیه با کود شیمیایی به دست آمدند. کاربرد ترکیب سه نوع باکتری، اثر معنی دار بر افزایش ارتفاع بوته نسبت به کاربرد کود شیمیایی داشت. در بررسی بین ارقام، بیشترین ارتفاع بوته در رقم کایزر و بیشترین تعداد استولون در رقم بانبا به دست آمد. بررسی نتایج آزمایش مزرعه نیز نشان داد کاربرد باکتری های Azospirillum در ارقام اگریا و بانبا و باکتری Pseudomonas در رقم بانبا تاثیر معنی داری در افزایش تعداد غده داشته اند. بیشترین وزن غده در ارقام اگریا و کایزر و همچنین بیشترین وزن خشک غده در رقم اگریا با کاربرد باکتری Azospirillum حاصل شد. در مقایسه بین ارقام، بیشترین تعداد ساقه در بوته متعلق به رقم کایزر بود. با توجه به نتایج این پژوهش، تغذیه با کود شیمیایی در سیستم هواکشت و استفاده از باکتری Azospirillum lipoferum در مزرعه می تواند سبب افزایش عملکرد سیب زمینی شود.
کلیدواژه ها:
Aeroponic ، Azospirillum ، Pseudomonas ، Azetobacter ، Optimization of mineral nutrition ، Minituber ، هواکشت ، آزوسپرلیوم لیپوفروم ، ازتوباکتر کروکوکوم ، سودوموناس پوتیدا ، بهینه سازی مواد مغذی ، مینی تیوبر
نویسندگان
علی نصیری
Islamic Azad University
مهرداد یارنیا
Islamic Azad University
داود حسن پناه
Ardabil Agricultural and Natural Resources Research Center, Ardabil, Iran.
فرهاد فرح وش
Islamic Azad University
ابراهیم خلیلوند
Islamic Azad University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :