تفکیک قوا در ایران از مشروطه تاکنون

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی دستاوردهای نوین پژوهشی در فقه، حقوق و علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: ARSCS08_077
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 372
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی یزدان پرست

دانشجوی دکتری حقوق عمومی دانشگاه آزاد اسلامی بندرعباس

چکیده

نظریه تفکیک قوا از مباحث اساسی حقوق عمومی و اندیشه سیاسی است که سعی در تبیین رابطه متوازن جامعه با قدرت سیاسی و نهادهای حکومتی و تعیین حدود اختیارات و صلاحیت های مقامات عمومی در اعمال اقتدار سیاسی دارد، که ذیل کلید واژه واژه عدم ایجاد تمرکز قدرت سیاسی در اختیار یک فرد یا یک نهاد، تبیین می شود و غایت آن حمایت از حقوق بنیادین افرا جامعه، حفظ و ارتقاء آزادی، پیاده سازی و گسترش عدالت و برابری و همچنین تضمین حق حاکمیت بر سرنوشت خویش در سایه حاکمیت قانون است. عینیت و تحقق تفکیک قوا و حاکمیت قانون اساسی کشورها تجلی پیدا می کند و از آنجایی که ما ایرانیان تجربه دو قانون اساسی متفاوت را در تاریخ سیاسی خود داریم در این پژوهش با بررسی مدل های مختلف و مفهوم تفکیک قوا و الزامات آن و همچنین بررسی قوانین اساسی مشروطه و جمهوری اسلامی و نقش شخص اول حکومت در نظارت و ایجاد تعادل مابین قوا با بهره گیری از نظر علما و اساتید فن سعی در آشکار نمودن نقاط ضعف قوت و ضعف این قوانین در پرتو نظریه کنترل و تعادل داشته که یکی از مهمترین ارکان حفظ و بقاء و کارآمدی قانون اساسی است چرا که در نظام های پیشرفته حقوق اسلامی در راستای رسیدن به حکمرانی مطلوب، با نظارت و بازبینی اختیارات و اعمال قانونی قدرت و عدم عدول از اختیارات مقرر و مصرح در قانون تلاش شده است تا از تعدی هر یک از قوا به حقوق سایر قوا و آحاد مردم جلوگیری گردد.

کلیدواژه ها

حاکمیت قانون، تفکیک قوا، نظریه و تعادل، مشروطه، قانون اساسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.