ارزیابی روش های ژئوفیزیکی در شناسایی گسل های پنهان کواترنری واقع در رسوبات آبرفتی (مطالعه موردی: بوستان چیتگر)
محل انتشار: فصلنامه کواترنری ایران، دوره: 5، شماره: 2
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 405
فایل این مقاله در 21 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_NQUA-5-2_002
تاریخ نمایه سازی: 3 مرداد 1400
چکیده مقاله:
در این تحقیق برای تشخیص گسلهای پنهان کواترنری در رسوبات آبرفتی واقع در جنوب غربی بوستان جنگلی چیتگر (منطقه ۲۲ تهران)، از روشهای ژئوفیزیکی رادار نفوذی به زمین (GPR) و ژئوالکتریک استفاده شده است. با مطالعه پروفیل (GPR) مناطق دارای گسل شناسایی شدند. نتایج به دست آمده از ۲ پروفیل ژئوالکتریک، حاکی از وجود دو زون با مقاومت الکتریکی پایین و مقاومت الکتریکی بالا در کنار یکدیگر است. افت مقاومت الکتریکی در رسوبات منطقه میتواند در ارتباط با عواملی مانند وجود سنگهای هوازده نشده، هوا در داخل رسوبات، دانه ریز بودن رسوبات و با جنگلی بودن منطقه مورد مطالعه به علت آبیاری درختان و نفوذ آب باران در زیرزمین باشد. مقاومت الکتریکی بالا نشان دهنده خردشدگی سنگها در اثر فعالیت گسلها، رسوبات دانه درشت و خشک است. نتایج حاصل از روشهای مورد استفاده در این تحقیق نشان دهنده، وجود یک زون گسلی با طول تقریبی ۱۴۰ متر است. با توجه به روندهای ساختاری اغلب گسلهای شناسایی شده، ادامه داشتن امتداد گسلها به سمت قسمتهای بالایی بوستان چیتگر بسیار محتمل است. با توجه به پتانسیل لرزهخیزی و احتمال آسیبپذیری سازههای مسکونی بویژه در شمال و شمال غربی منطقه مورد مطالعه، نتایج این تحقیق حائز اهمیت است. استفاده از آن برای تحلیل مخاطرات زمینساختی و ارتقای کیفی نقشههای موضوعی توصیه میگردد.
کلیدواژه ها:
Electrical resistivity ، Fault zone ، Ground Penetrating Radar ، Landform ، tectonic hazards. ، رادار نفوذی به زمین ، زون گسلی ، لندفرم ، مخاطرات زمین ساختی ، مقاومت الکتریکی
نویسندگان
عباس علیان نژادی
Ph.D. of Geophysics
سیدرضا مهرنیا
Associate Professor of Geology
سلیمه کیمیاگر
Associate Professor of Physics
حبیب رحیمی
Associate Professor of Seismology engineering, Tehran University
نسرین صدرمحمدی
Masters Student of Geology, Sedimentology & Sedimentary petrology, Kharazmi University of Tehran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :