بررسی اثر الیسیتورها بر برخی ویژگی های فیزیولوژیکی، درصد و عملکرد اسانس زوفا (.Hyssopus officinalis L) تحت رژیم های مختلف آبیاری
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 399
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ESCS-14-2_011
تاریخ نمایه سازی: 20 تیر 1400
چکیده مقاله:
به منظور بررسی تاثیر اسید سالیسیلیک و کیتوزان بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و عملکرد اسانس گیاه دارویی زوفا (.Hyssopus officinalis L) در شرایط تنش کم آبی، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه گنبدکاووس، به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای موردبررسی شامل دور آبیاری در سه سطح ۷، ۱۴ و ۲۱ روزه به عنوان فاکتور اصلی و چهار سطح محلول پاشی شامل عدم مصرف الیسیتور (تیمار شاهد: محلول پاشی با آب خالص)، محلول پاشی اسید سالیسیلیک (۳۰۰ میلیگرم در لیتر)، محلول پاشی کیتوزان (۵ گرم در لیتر) و تلفیق اسید سالیسیلیک و کیتوزان به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج تحقیق نشان داد اثر متقابل آبیاری و محلول پاشی بر صفات محتوای نسبی آب برگ، کمبود اشباع آب برگ و فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان معنی دار بود. در این پژوهش اعمال تنش کم آبی منجر به افزایش درصد اسانس گردید درحالی که با کاهش عملکرد اسانس همراه بود و کاربرد الیسیتورها عملکرد اسانس را افزایش داد. نتایج همچنین مشخص کرد کاربرد کیتوزان و اسید سالیسیلیک با هم منجر به افزایش فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان تحت تیمار ۱۴ روزه تنش کم آبی گردید. با توجه به نتایج به دست آمده و تاثیر محلول پاشی این دو الیسیتور بر ویژگیهای بیوشیمیایی و متابولیتی گیاه، مصرف آنها جهت تولید مواد باارزش دارویی ازجمله اسانس و همچنین ایجاد مقاومت به تنش خشکی توصیه میشود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
عاطفه سادات موسوی
دانشجوی کارشناسی ارشد رشته کشاورزی اکولوژیک، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبدکاووس
معصومه نعیمی
استادیار گروه تولیدات گیاهی، عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبدکاووس
عبدالطیف قلیزاده
استادیار گروه تولیدات گیاهی، عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبدکاووس
علی راحمی
استادیار گروه تولیدات گیاهی، عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبدکاووس
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :