حجیت فهم و تفسیر غیرمعصومین از قرآن کریم در آینه قرآن کریم

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس ملی علوم انسانی و مطالعات مدیریت
  • کد COI اختصاصی: SPCONF06_0921
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 406
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محدثه مقیمی نژاد داورانی

استادیار دانشگاه حضرت نرجس سلام الله علیها

نصرت نیل ساز

دانشیار دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

حجیت فهم و تفسیر قرآن کریم برای غیرمعصومین یا اختصاص این حجیت به معصومین )ع( از موضوعات مورد اختلاف در میان فقهاومفسرین شیعه بوده است. قائلین به حجیت فهم غیرمعصومین، در مقابل مخالفان خود به آیاتی استناد کرده اند. در این مقاله به بررسی دلالت برخی از این آیات می پردازیم که عبارتند از: آیاتی که امر به تدبر و تعقل در قرآن کریم می نمایند، آیاتی که دلالت بر روشنی و روشنگری قرآن می کنند، آیات تحدی، آیات مربوط به خطاب های قرآن، آیات مربوط به عربی بودن قرآن و هم زبانی قرآن با قوم پیامبر (ص)، آیات دال بر آسان بودن قرآن برای پندگیری، آیه ای که قرآن کریم را مرجع فصل خصومت می داند، آیه ای دال بر لزوم ارجاع آیات متشابه به آیات محکم و آیات بیانگر صفات قرآن. نتیجه بررسی حاکی از این است که ادله فوق دلالت بر قابل فهم بودن قرآن کریم در سطح فهم نصوص و ظواهر ساده آن برای غیرمعصومین می کنند، اما عموما دلالتی بر جواز تفسیر غیرمعصومین ندارند.

کلیدواژه ها

فهم قرآن، جواز تفسیر، تدبر در قرآن، مبین بودن قرآن، تحدی قرآن، خطاب های قرآن. محکمات قرآن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.