تاملی بر معنای ایمان در آیین بودا
محل انتشار: مجله الهیات تطبیقی، دوره: 12، شماره: 25
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 408
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_COTH-12-25_005
تاریخ نمایه سازی: 31 خرداد 1400
چکیده مقاله:
آیین بودا در زمره ادیان بزرگ جهان به شمار می آید و با جذابیت های خاص خود درصدد است حیاتی اخلاقی، آرمانی و متفکرانه را به ارمغان آورد. بودیسم با تاکید بر تامل و خودشناسی به جای اعتقادورزی و شعائرگرایی، معنای ایمان را متحول ساخت؛ هرچند آن را از صحنه زیست بشری محو نکرد. متون بودایی از ایمان (سدها) به بودا به مثابه راهنما/آموزگار به عنوان شرط لازم برای آغاز سلوک سخن می گوید؛ اما این ایمان، شرط کافی برای نجات نیست و هرکس می باید همچون بودا در جست وجوی حقیقت برآید تا با تحقق بودای درون خویش به اشراق دست یابد و خود، نجات را تجربه کند. این نکته که ایمان آغازین در بودیسم مستلزم نوعی معرفت است، اختلاف نظرهایی را در باب تقدم ایمان یا معرفت برانگیخته است؛ اما بی تردید ایمان کورکورانه و الزام آور در بودیسم مطرود است. در میان فرق گوناگون بودایی، سنت شین (آمیدابودا/سرزمین پاک) با اتکای کامل بر نیروی «دیگر» یا آمیدا و ذن بودیسم با اعتماد بر نیروی «خود» برای تحقق ذهن حقیقی، به عنوان دو مدل ایمانی شین جین و چوشین مطرح شده اند. در این مقاله، پس از واکاوی معنای ایمان در متون بودایی، این دو مفهوم ایمانی در مقایسه با ایمان مسیحی و نیز واژه های قرین با سدها به ویژه بهکتی بررسی شده اند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حمیرا ارسنجانی
دانش آموخته دکتری رشته ادیان و عرفان، دانشکده الهیات و معارف اسلامی، دانشگاه تهران. مولف دایره المعارف بزرگ اسلامی و عضو گروه ادیان و عرفان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :