معاهده منع تسلیحات هسته ای (TPNW) و پیامدهای آن بر نظام خلع سلاح هسته ای با تاکید بر معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای (NPT)
محل انتشار: مجله حقوقی بین المللی، دوره: 38، شماره: 64
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,160
فایل این مقاله در 34 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_CILAMAG-38-64_010
تاریخ نمایه سازی: 17 خرداد 1400
چکیده مقاله:
خلع سلاح هسته ای، نهادی است که همزمان با پیدایش نخستین سلاح های هسته ای پا به عرصه گذاشت. تقریبا تمامی اسناد هسته ای ازجمله NPT، نیل به خلع سلاح هسته ای را مقصد نهایی در این مسیر می دانند. اما توسل به نظریه بازدارندگی هسته ای، تا کنون مانع از تحقق این هدف شده است. در سپتامبر ۲۰۱۷، کشورهای فاقد سلاح هسته ای عضوNPT، معاهده منع تسلیحات هسته ای (TPNW) را تصویب کردند که با وجود استقبال طرفداران صلح و نهادهای بشردوستانه، با تحریم کشورهای دارای سلاح هسته ای و متحدان آن ها روبه رو شد. با وجود آنکه این معاهده هنوز لازم الاجرا نشده است، سوالات زیادی ازجمله نحوه تعامل آن با NPT و برنامه خلع سلاح گام به گام آن ایجاد کرده است به طوری که مخالفان آن را تضعیف کننده اجماع بین المللی و بی اثرکننده تلاش های صورت گرفته می دانند. ولی طرفداران آن را هنجار حقوقی و اخلاقی جدیدی می دانند که می تواند فشار مضاعفی را بر کشورهای دارای سلاح های هسته ای برای دست کشیدن از نظریه بازدارندگی و پذیرش خلع سلاح هسته ای وارد کند.
کلیدواژه ها:
پیمان NPT ، خلع سلاح هسته ای ، کشورهای دارای سلاح هسته ای ، کشورهای فاقد سلاح های هسته ای ، معاهده منع تسلیحات هسته ای(TPNW)
نویسندگان
محمدعلی مرادی
استادیار گروه حقوق مرکز تحصیلات تکمیلی دانشگاه پیام نور تهران
علی توکلی طبسی
دانشجوی دکتری حقوق بین الملل، مرکز تحصیلات تکمیلی دانشگاه پیام نور تهران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :