بررسی میزان عناصر سنگین در آب، رسوبات و عضله شاهمیگوی آب شیرین (Astacus leptodactylus) در رودخانه چافرود استان گیلان

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی مهندسی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CEE05_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1611
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسترن ملازاده

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد-واحد نجف آباد

عبدالرضا کرباسی

چکیده

رودخانه چافرود از با ارزشترین اکوسیستمهای آبی استان گیلان است که از فعالیتهای انسانی متاثر می شود. از آنجا که شاهمیگو یکی از کفزیان با اهمیت و از گونه های بومی رودخانه ها محسوب میشود، شاخص زیستی مناسبی جهت بیان خطرهای احتمالی آلاینده های مختلف و تجمع عناصر سنگین در اجزای بدن آنها به شمار میرود. لذا در این تحقیق میزان برخی از عناصر سنگین در آب، رسوبات و عضله شاهمیگوی آب شیرین رودخانه چافرود استان گیلان اندازه گیری شد. نمونه برداری از آب، رسوبات و عضله شاهمیگو در ۶ ایستگاه در طول رودخانه در شهریور ۱۳۸6 انجام گردید. پس از هضم شیمیایی نمونه ها، میزان عناصر سنگین آنها توسط دستگاه جذب اتمی قرائت شد. میانگین میزان عناصر مس cu، سرب Pb، کادمیوم Ca، کروم Cr، روی Zn، باریم Ba و آهن Fe در آب ایستگاه های مورد مطالعه در رودخانه چافرود به ترتیب 6/92، 1/4 ، 2/65 ، 3/3 ، 124/2 ، 134/9، 5/16 میلیگرم بر لیتر بود که از لحاظ استانداردهای جهانی برای آشامیدن مناسب نیست، اگر چه میتواند در کشاورزی و آبزی پروری مورداستفاده قرار گیرد. میزان عناصر سنگین در رسوبات نیز در محدوده قابل تحمل آبزیان بوده است. میانگین میزان عناصر سنگین در عضله شاهمیگو در ایستگا ههای مورد مطالعه به ترتیب مس، سرب، کادمیوم، کروم، روی، باریم و آهن برابر 7/45، 5/2، 26/3، 38/3، 5/184، 11/144 و 56/9 میلیگرم بر کیلوگرم وزن خشک است که کمتر از حد استانداردهای بهداشتی برای مصارف انسانی است.همبستگی معنیدار و مستقیمی بین میزان عناصر سنگین در آب، رسوب و عضله شاهمیگو در رودخانه چافرود وجود دارد.

کلیدواژه ها

عناصر سنگین ، آلودگی آب ، شاهمیگوی آب شیرین ، رودخانه چافرود

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.