بررسی ویژگیهای روانسنجی و ساختار عاملی آزمون افسردگی کودکان و نوجوانان و وضعیت افسردگی در دختران نوجوان
محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای مشاوره، دوره: 12، شماره: 48
سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 242
فایل این مقاله در 31 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_COUN-12-48_005
تاریخ نمایه سازی: 26 اردیبهشت 1400
چکیده مقاله:
چکیده مقیاس افسردگی کودکان و نوجوانان ابزاری خودگزارشدهی است که به منظور تشخیص و ارزیابی میزان و شدت اختلال افسردگی عمده در کودکان و نوجوانان طراحی شده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی ویژگیهای روانسنجی و ساخت عاملی مقیاس افسردگی کودکان و نوجوانان (CADS) (جانبزرگی، ۱۳۷۸) و نیز وضعیت افسردگی در دختران نوجوان بوده است به همین منظور تعداد ۴۱۷ نفر دانشآموز دختر (۱۴-۱۹ سال) در شهر تهران در مناطق مختلف آموزشی فرم ۱۳ مادهای این آزمون را تکمیل کردند. در بررسی پایایی CADS که به سه روش پایایی درونی (آلفای کرونباخ و تصنیف)، همبستگی درونی و بازآزمایی انجام شد مشخص شد این مقیاس از پایای بالا و کاملا مطلوبی برخوردار است. تحلیل عاملی اکتشافی به روشهای مولفه اصلی، موازی و آزمون کمترین میانگین سهمی نشان دادند که این پرسشنامه تنها از یک عامل افسردگی تشکیل شده است. تحلیل عاملی تاییدی نیز نشانگر حضور تنها یک عامل در CADS است. بررسی وضعیت افسردگی در دختران نیز نشانگر سلامت کامل ۹/۳۲% آنها و حضور رگههای افسرده وار تا افسردگی شدید در۱/۶۷% از جامعه مورد بررسی است. با توجه به یافتههای پژوهش به نظر میرسد که CADS ابزاری مطلوب برای سنجش و غربالگری افسردگی هم به صورت بالینی و هم به صورت پژوهشی چه به شکل انفرادی و چه به شکل گروهی است. همچنین با توجه به میزان بالای شیوع افسردگی در جمعیت دختران نوجوان به نظر میرسد ارائه مداخلات شناختی-رفتاری لازم برای مقابله و کاهش این اختلال ناتوان کننده و مزمن از اهمیت بالایی برخوردار باشد.
کلیدواژه ها:
Children and Adolescents Depression Scale (CADS) ، Exploratory factor analysis (EFA) ، Parallel Analysis ، Minimum Average Partial (MAP) Test ، Confirmatory Factor Analysis (CFA). ، کلیدواژه ها: مقیاس افسردگی کودکان و نوجوانان ، تحلیل عاملی اکتشافی ، تحلیل عاملی موازی ، تحلیل عاملی آزمون کمترین میانگین سهمی ، تحلیل عاملی تاییدی.
نویسندگان
امیر محمد شهسوارانی
پژوهشکده علوم روانی-زیستی-اجتماعی-اقتصادی، تهران، ایران
هاجر شهرانی
پژوهشکده علوم روانی-زیستی-اجتماعی-اقتصادی، تهران، ایران
کلثوم ستاری
پژوهشکده علوم روانی-زیستی-اجتماعی-اقتصادی، تهران، ایران
مصطفی محمدی
دانشگاه لوزان، لوزان، سوییس
مریم حکیمی کلخوران
پژوهشکده علوم روانی-زیستی-اجتماعی-اقتصادی، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :