بررسی اثر ضریب همخونی بر تولید شیر، تعداد روزهای شیردهی و سن نخستین زایش گاوهای شیری ایران با استفاده از رگرسیون کوآنتایل
محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم دامی، دوره: 30، شماره: 2
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 527
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ANIMAL-30-2_003
تاریخ نمایه سازی: 26 اردیبهشت 1400
چکیده مقاله:
زمینه مطالعاتی: همخونی(درونزادآوری) که بهطور کلی به آمیزش حیوانات خویشاوند با یکدیگر گفته میشود، سبب افزایش فراوانی ژنوتیپهای هموزیگوت و کاهش فراوانی ژنوتیپ هتروزیگوت در جمعیت میگردد. چشمگیرترین پیامد همخونی، کاهش فنوتیپی صفاتی است که با کارآیی فیزیولوژیکی و ظرفیت تولیدمثلی در ارتباط میباشند. هدف: این تحقیق با هدف برآورد اثر همخونی بر صفات تولید شیر کل دورهی شیردهی، تولید شیر ۳۰۵ روز و دوبار دوشش، متوسط تولید شیر روزانه، تعداد روز شیردهی، و سن نخستین زایش در گاوهای شیری ایران با استفاده از روش آماری رگرسیون کوآنتایل انجام شد. روش کار: تعداد ۵۸۰۸۰۲ رکورد متعلق به ۵۸۰۸۰۲ راس گاو شیری شکم اول توزیعیافته در ۱۱۸۵ گله (در ۲۰ استان کشور) و زایش کرده طی سالهای ۱۳۷۰ تا ۱۳۹۴ مورد استفاده قرار گرفت. ضریب همخونی حیوانات در کل شجره، بهوسیله نرمافزار CFC محاسبه شد. برازش مدل رگرسیون کوآنتایل بر هر یک از صفات مذکور توسط نرمافزار SAS اجرا گردید. نتایج: یافتهها نشان داد هنگامی که ضریب همخونی گاو افزایش مییابد، میزان اثرگذاری آن بر چندکهای هر یک از صفات، متفاوت بوده و یکسان نیست. عمدهی ضرایب تابعیت برآورد شده (در چندکهای مختلف) بهلحاظ آماری معنیدار بودند (۰۵/۰p <). بر اساس برازش مدل رگرسیون کوآنتایل و میانگین ضرایب تابعیت در چندکهای مختلف صفات، هنگامی که یک درصد ضریب همخونی افزایش یابد، تولید شیر کل دورهی شیردهی، تولید شیر ۳۰۵ روز و دوبار دوشش، متوسط تولید شیر روزانه، تعداد روز شیردهی، و سن نخستین زایش بهترتیب ۵/۵- (کیلوگرم)، ۶/۲- (کیلوگرم)، ۱۸- (گرم)، ۳۵/۰ (روز) و ۳۰/۰ (روز) تغییر میکند. نتیجهگیری نهایی: چندکهایبرخی صفات تولیدی و تولیدمثلی گاوهای شیری ایران تحت تاثیر یکسان همخونی قرار ندارند، و لذا توصیه میشود در تحقیقات آینده از روش رگرسیون کوآنتایل برای بررسی اثر پدیدهی مزبور بر سایر صفات مهم اقتصادی نیز استفاده گردد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
راضیه واحدی درمیان
علوم دام دانشگاه بیرجند
سید همایون فرهنگ فر
علوم دام دانشگاه بیرجند
محمدباقر صیادنژاد
مرکز اصلاح نژاد دام و بهبود تولیدات دامی کرج
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :