بررسی رخساره ها، محیط رسوبی، چینه نگاری سکانسی و فرایندهای دیاژنزی موثر بر نهشته های سازند دورود در برش ارم (جنوب شهرستان نکا) در دامنه شمالی البرز مرکزی
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 245
فایل این مقاله در 22 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JSSR-36-3_004
تاریخ نمایه سازی: 25 اردیبهشت 1400
چکیده مقاله:
نهشته های پرمین (سازند دورود) در گستره وسیعی از ناحیه البرز مرکزی رخنمون دارند. در این پژوهش یک برش چینه شناسی از نهشته های پرمین در برش ارم (جنوب شهرستان نکا) برای بررسی رخساره ها، محیط رسوبی، چینه نگاری سکانسی و فرایندهای دیاژنزی موثر بر آنها انتخاب شده است. ضخامت سازند دورود در این برش، ۳۲۰ متربوده و به طور عمده از تناوب سنگ آهک و ماسه سنگ تشکیل شده است. بررسی های صحرایی و پتروگرافی مقاطع نازک میکروسکوپی، امکان تفکیک ۴ رخساره آواری و ۳ رخساره کربناته را میسر کرده است. این رخساره ها در چهار کمربند رخساره ای رودخانه ای، ساحلی، لاگون و تپه های ماسه ای زیرآبی نهشته شده اند. تنوع کم رخساره ها و تدریجی بودن روند تبدیل کمربندهای رخساره ای به یکدیگر، نبود نهشته های توربیدایتی و نیز نبود آثار ریف های بزرگ سدی نشان می دهد بخش های آواری نهشته های پرمین در ناحیه بررسی شده در محیط ساحلی و رودخانه ای و بخش های کربناته در یک پلتفرم کربناته از نوع رمپ با شیب یکنواخت ته نهشت یافته اند. در توالی مطالعه شده از سازند دورود، دو سکانس رسوبی درجه ۳ شناسایی شده است. در ناحیه بررسی شده، فرایندهای گوناگون دیاژنز بر توالی مطالعه شده این سازند موثر بوده که مهم ترین آنها، دولومیتی شدن، سیمانی شدن، فشردگی مکانیکی و شیمیایی و پیریتی شدن، شکستگی و نوشکلی است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حمیده نوروزپور
استادیار، گروه زمین شناسی ،دانشکده علوم پایه ،دانشگاه پیام نور ،تهران ،ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :