رفتار ژئوشیمیایی عناصر نادر خاکی در طی هوادیدگی سنگ و تشکیل خاک در سطح مشترک گلسنگ- سنگ در باتولیت گرانیتوئیدی شیرکوه استان یزد
محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 19، شماره: 74
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 273
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JWSS-19-74_002
تاریخ نمایه سازی: 22 اردیبهشت 1400
چکیده مقاله:
مقادیر عناصر نادر خاکی با هدف بررسی رفتار این عناصر در سنگ گرانیت، خاک گرانیت و خاک بین سنگ وگلسنگی که بر روی این سنگ ها رشدکرده است، در شیرکوه استان یزد تعیین شد. الگوی عناصر نادر خاکی در گرانیت غنی از فسفر، توسط ترکیبی از فلدسپارهای غنی از یوروپیم، آپاتیت غنی از عناصر نادر خاکی متوسط تا سنگین و مونازیت غنی از عناصر نادر خاکی سبک تعیین شد. الگوی عناصر نادر خاکی خاک ها و خاک های سطح مشترک گلسنگ- سنگ نرمالیز شده به سنگ گرانیت مادر روندی کاملا یکسان و مشابه با سنگ مادر نشان دادند. سطح فراوانی غلظت عناصر نادر خاکی در نمونه خاک سطح مشترک گلسنگ- سنگ مشابه با غلظت این عناصر در ترکیب های طبیعی مرجع (پوسته بالایی قاره ای و میانگین فراوانی عناصر نادر خاکی شیل متعلق به بعد از آرکئن استرالیا) بود و الگوی عناصر نادر خاکی نرمالیزشده به شیل متعلق به بعد آرکئن در سه نمونه خاک سطح مشترک گلسنگ-سنگ، روندی کاملا مشابه و نزدیک به محور مرجع نشان داد. یکسان بودن روند عناصر نادر خاکی از نمونه سنگ گرانیت تا خاک و خاک تشکیل شده در سطح مشترک گلسنگ- سنگ در مناطق خشک و نیمه خشک کوهستانی می تواند تاکیدی بر غیرمتحرک بودن عناصر نادر خاکی باشد و بتوان از آنها به عنوان ردیاب در مطالعات منشایابی خاک بهره برد.
کلیدواژه ها:
Rare earth elements ، Geochemistry ، Granite ، Lichen ، Shir-kuh Yazd. ، عناصر نادر خاکی ، ژئوشیمی ، گرانیت ، گلسنگ ، شیرکوه یزد
نویسندگان
دولت خسرویانی
۱. Group of Soil Sci., Faculty of Agric., Shahrekord Univ., Shahrekord, Iran.
علیرضا داودیان دهکردی
۲. Group of Rangeland and Watershed Management, Faculty of Natur. Resour. and Geosciences, Shahrekord Univ., Shahrekord, Iran.
جواد گیوی
۱. Group of Soil Sci., Faculty of Agric., Shahrekord Univ., Shahrekord, Iran.
مریم شیبی
۳: Group of Petrology and Economic Geology, Faculty of Earth Sci., Shahrood Univ. of Technol., Shahrekord, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :