ارزیابی عددی تفاضل محدود پدیده روانگرایی به روش تنش موثر و تخمین عددی روانگرایی پروژه مسجد جامع بندرعباس (مطالعه موردی)
محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی مهندسی، دوره: 13، شماره: 4
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 231
فایل این مقاله در 32 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JEG-13-4_005
تاریخ نمایه سازی: 10 اردیبهشت 1400
چکیده مقاله:
تخمین روانگرایی یکی از اهداف مهم در مهندسی ژئوتکنیک است. بدینمنظور روشهای آزمایشگاهی و عددی مختلفی ارائه شدهاند. یکی از گامهای مهم در پیشبینی روانگرایی، پیشبینی اضافه فشار آب حفرهای ایجاد شده است. وقتی که بارگذاری لرزهای به خاک ماسهای اشباع اعمال میشود، فشار آب حفرهای تا زمانی که به فشار محصورکننده اولیه برسد، افزایش مییابد و موجب وقوع روانگرایی میشود. بهطورکلی دو روش مهم برای تحلیلهای دینامیک خاک وجود دارد: روشهای غیروابسته تنش کل و روش وابسته تنش موثر. هدف مهم این پژوهش ارزیابی ظرفیت مدل موجود در نرمافزار تفاضل محدود فلک بر پایه روشهای تجزیه و تحلیل تنش موثر برای پیشبینی اضافه فشار آب حفرهای در طول بارگذاری لرزهای است. برای کالیبره کردن مدل عددی، آزمایش سانتریفوژ شماره یک پروژه ولاکس که روی ماسه نوادا با تراکم ۴۰% انجام شده، مدلسازی شده است. پس از صحت سنجی مدل عددی، خاک محل احداث پروژه مسجد جامع شهر بندرعباس، برای بررسی روانگرایی با استفاده از روش عددی مدلسازی شده است. برای مدلسازی، از نتایج آزمایشهای عمومی مکانیک خاک انجام شده روی نمونههای خاک محل و آزمایش نفوذ استاندارد انجام شده در سایت، برای کالیبره کردن پارامترها و انتخاب ثابتهای مدل بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از مدل عددی با نتایج حاصل از آزمایشگاه تقریبا مطابقت دارد. بنابراین با انتخاب دقیق پارامترهای مدل عددی میتوان بهطورکلی با استفاده از نتایج مدلسازی دید کلی از تشکیل فشار آب حفرهای و تخمین عمق روانگرایی داشت.
کلیدواژه ها:
Soil liquefaction ، excess pore water pressure ، centrifuge test ، numerical approach ، constitutive model. ، روانگرایی خاک ، اضافه فشار آب حفرهای ، آزمایش سانتریفوژ ، روش عددی ، مدل رفتاری خاک.
نویسندگان
عادل عساکره
دانشگاه هرمزگان، دانشکده فنی مهندسی، گروه عمران
مهدیه شعبانی
دانشگاه هرمزگان، دانشکده فنی مهندسی، گروه عمران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :