اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر رابطه والد-فرزندی، استرس والدگری و سخترویی مادران دارای فرزند با اختلال کم توجهی/بیشفعالی
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 267
فایل این مقاله در 24 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JPE-10-38_009
تاریخ نمایه سازی: 10 اردیبهشت 1400
چکیده مقاله:
هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به شیوه گروهی بر رابطه والد-فرزندی، استرس والدگری، و سخترویی در مادران دارای فرزند با اختلال کم توجهی-بیش فعالی بود. روش پژوهش نیمه تجربی با شیوه پیشآزمون-پسآزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری، شامل تمام مادران دارای فرزند با اختلال کم توجهی/بیشفعالی بود که کودکانشان در مدارس شهر سنندج مشغول به تحصیل بودند. از میان آنها به روش نمونه گیری در دسترس ابتدا ۳۰ نفر که ملاکهای ورود به پژوهش را داشتند انتخاب و سپس با گمارش تصادفی در گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از پرسشنامه رابطه مادر-کودک (پیانتا، ۱۹۹۲)، شاخص تنیدگی والدینی (آبیدین، ۱۹۹۵) و پرسشنامه سخترویی (کوباسا، ۱۹۷۹). گروه آزمایش تحت درمان گروهی پذیرش و تعهد، طی ۸ جلسه دو ساعته قرار گرفت و گروه کنترل، هیچگونه مداخله ای دریافت نکرد. در مرحله پسآزمون، پرسشنامههای فوق روی هردو گروه مجددا اجرا شد. همچنین برای پیگیری اثرات مداخله، پس از۲ ماه ابزارهای پژوهش دوباره اجرا شدند. برای تحلیل دادهها از روش تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که در مرحله پسآزمون، نمرات استرس والدگری کاهش یافته، رابطه والد فرزندی و سخترویی در مادران گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل بهطور معنیداری افزایش یافته است و این افزایش در مدت پیگیری دو ماهه تغییر چشمگیری نیافته است. بنابراین درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر استرس والدگری، سخترویی، و رابطه والد فرزندی مادران دارای فرزند با اختلال کم توجهی/ بیشفعالی موثر بوده است.
کلیدواژه ها:
درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد ، اختلال کم توجهی/بیشفعالی ، رابطه والد-فرزندی ، استرس والدگری ، سخترویی
نویسندگان
زهره ولیئی
کارشناس ارشد مشاوره مدرسه، دانشگاه کردستان، سنندج ، ایران (نویسنده مسئول).
احمد امانی
دانشیار گروه مشاوره دانشگاه کردستان، سنندج ، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :