اثربخشی درمان غیرفعالسازی حالت خانوادهمحور، درمان شناختی-رفتاری و درمان پذیرش و تعهد بر افسردگی و اضطراب نوجوانان دختر دارای مشکلات رفتاری
محل انتشار: فصلنامه ابن سینا، دوره: 22، شماره: 2
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 373
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SINA-22-2_001
تاریخ نمایه سازی: 8 اردیبهشت 1400
چکیده مقاله:
مقدمه: افسردگی و اضطراب از متغیرهایی هستند که سلامت روانی نوجوانان را تضعیف میکند. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان غیرفعالسازی حالت خانواده محور، درمان شناختی-رفتاری و درمان پذیرش و تعهد بر افسردگی و اضطراب نوجوانان دختر اجرا شد.
روش بررسی: روش پژوهش از نوع نیمهآزمایشی و طرح پژوهش، چهارگروهی در سه مرحله پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری دو ماهه بود. از میان مادران ۱۲۰ نوجوان دختر ۱۴ تا ۱۸ ساله در شهر اصفهان در تابستان ۱۳۹۸، مادران ۶۰ نوجوان بر مبنای ملاکهای ورود و خروج انتخاب و در سه گروه آزمایش و یک گروه کنترل، هر گروه ۱۵ نفر گمارده شدند. پرسشنامههای افسردگی کواس و اضطراب کتل مورد استفاده قرار گرفت. سه گروه درمان غیرفعالسازی حالت خانواده محور، شناختی-رفتاری و پذیرش و تعهد طی ۱۰ جلسه تحت درمان قرار گرفتند. دادهها از طریق تحلیل واریانس اندازههای تکرار شده و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد که در افسردگی و اضطراب، بین درمانهای غیرفعالسازی حالت خانواده محور، شناختی-رفتاری و پذیرش و تعهد با گروه کنترل تفاوت معنادار وجود دارد (۰۱/۰>p). همچنین بین سه درمان با یکدیگر در افسردگی تفاوت معناداری وجود ندارد، ولی در اضطراب بین درمان غیر فعالسازی حالت خانواده محور با درمان شناختی-رفتاری تفاوت معناداری وجود دارد (۰۱/۰>p).
بحث و نتیجهگیری: این پژوهش نشان داد درمانهای غیرفعالسازی حالت خانواده محور، شناختی-رفتاری و پذیرش و تعهد از زمره درمانهایی هستند که میتوانند افسردگی و اضطراب نوجوانان دختر را درمان کنند.
کلیدواژه ها:
Family Therapy ، Cognitive Behavioral Therapy ، Acceptance and Commitment Therapy ، Depression ، Anxiety ، Adolescents ، خانواده درمانی ، درمان شناختی-رفتاری ، درمان پذیرش و تعهد ، افسردگی ، اضطراب ، نوجوانان
نویسندگان
سارا جوادی
Department of psychology, Islamic Azad University, Isfahan (Khorasgan) Branch, Isfahan, Iran.
محسن گل پرور
Department of psychology, Islamic Azad University, Isfahan (Khorasgan) Branch, Isfahan, Iran
راضیه ایزدی
Assistant professor, Safahan Nonprofit Higher Education Institute, Isfahan, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :