مطالعه سازه های مفهوم داوری منصفانه در نظام حقوقی ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی علوم انسانی و توسعه
  • کد COI اختصاصی: HUDE02_393
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 234
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه صفرخواه

کارشناس ارشد حقوق خصوصی، مدرس گروه حقوق، دانشگاه غیرانتفاعی علامه حلی، چالوس، ایران

چکیده

داوری منصفانه یکی از مفاهیم در نظام دادرسی مدنی است که از دیربـاز در سـنتهـای حقـوقی جهـان چهـره یافتـه اسـت. ایـن پـژوهش کـه بـاروش توصیفی-تحلیلی نگاشته شده، درصدد است تا قلمرو دادرسی منصفانه را از دیدگاه مفهومی در نظام حقوقی ایـران مطالعـه کنـد. مزایـای داوری منصـفانه شامل خروج از شمول قانون و مناسبت با روابط قراردادی بلندمدت و کاستیهای آن نیز دربردارنده ابهام در مفهوم و قلمرو داوریهـای منصـفانه و نیـز یکپارچه نبودن مفهوم انصاف در کشورهای گوناگون است. از دیدگاه شیوه رسیدگی در داوری منصفانه، اختیارات داوران، استقلال شرط داوری و نیـز ابطال داوری منصفانه در دادگاه دارای اهمیت است. قانون داوری تجاری بین المللی و نیز قانون آیین دادرسـی مـدنی 1379 مهـمتـرین قـوانین دربردارنـده مفهوم داوری منصفانه در نظام حقوقی ایران است. این پژوهش دریافته است که مفهوم داوری منصفانه بـا توجـه بـه پیشـینه خـود در سـنتهـا و نظـامهـای حقوقی جهان یکی از مهمترین و اثرگذارترین بایسته های نظامهای دادرسی ملی و فراملی در روزگار ما است.

کلیدواژه ها

داوری منصفانه، نظام حقوقی، آیین دادرسی مدنی، اختلافات حقوقی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.