رابطه سبک دلبستگی و پریشانی روان شناختی باتوجه به نقش واسطه ای ذهن آگاهی
محل انتشار: دوماهنامه فیض، دوره: 23، شماره: 1
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 433
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_FEYZ-23-1_012
تاریخ نمایه سازی: 1 اردیبهشت 1400
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: پژوهش های مختلف رابطه بین پریشانی روانشناختی و متغیرهای متفاوتی را مورد مطالعه قرار دادهاند. هدف پژوهش حاضر پیشبینی تغییرات پریشانی روانشناختی منطبق بر سبک دلبستگی با عنایت به نقش واسطه ای ذهن آگاهی است.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر پیرو طرحی از مطالعات همبستگی می باشد. نمونه تحقیق، 250 نفر از دانشجویان کارشناسی و دکتری حرفه ای دانشگاه شاهد را در بر داشت که در نیمسال نخست سال تحصیلی 97-1396 مشغول به تحصیل بودند. جهت سنجش متغیرهای پژوهش، از مقیاس اضطراب، افسردگی و استرس (DASS-21)، پرسشنامه تجارب مربوط به روابط نزدیک (ECR-R) و پرسشنامه پنج وجهی ذهن آگاهی (FFMQ) استفاده شد.
نتایج: یافته ها بیانگر وجود رابطه مثبت و معنادار بین اضطراب دلبستگی و مؤلفه های پریشانی روانشناختی (اضطراب، افسردگی و استرس) و همچنین رابطه منفی و معنادار بین اضطراب دلبستگی و ذهن آگاهی بود. بین ذهن آگاهی و مؤلفه های پریشانی روانشناختی و نیز بین اجتناب دلبستگی و ذهنآگاهی رابطه منفی و معنادار به دست آمد. یافته های برآمده از معادلات ساختاری نقش واسطه ای متغیر ذهنآگاهی را در رابطه بین اضطراب دلبستگی و مؤلفه های پریشانی روانشناختی تأیید نمود. تأثیر اجتناب دلبستگی بر مؤلفه های پریشانی روانشناختی تنها در حضور ذهن آگاهی به عنوان متغیر واسطه ای، و نه به صورت مستقیم، تأیید گردید.
نتیجه گیری: در مجموع می توان گفت در تأثیر اضطراب دلبستگی و اجتناب دلبستگی بر مؤلفه های پریشانی روانشناختی، ذهن آگاهی نقش واسطه دارد. به نظر می رسد این یافته ها در حوزه های مختلفی چون روابط بین فردی، تربیتی، خانوادگی و درمانی کاربرد داشته باشد.
کلیدواژه ها:
Attachment ، Psychological distress ، Mindfulness ، Structural equation modeling ، دلبستگی ، پریشانی روانشناختی ، ذهن آگاهی ، مدل سازی معادلات ساختاری.
نویسندگان
فاطمه اخوان عبیری
Department of Clinical Psychology, Humanities Faculty, Shahed University, Tehran, I. R. Iran.
محمدرضا شعیری
Department of Clinical Psychology, Humanities Faculty, Shahed University, Tehran, I. R. Iran.
محمد غلامی فشارکی
Department of Biostatistics, Faculty of Medicine, Tarbiat Modares University, Tehran, I. R. Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :