ادغام مدل های تصمیم گیری چندمعیاره و تکنیک تجزیهوتحلیل منطقه ای سیلاب جهت اولویت بندی زیرحوزه ها برای کنترل سیل (مطالعه موردی: حوزه آبخیز دهبار خراسان)
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 320
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_GEH-8-2_002
تاریخ نمایه سازی: 24 فروردین 1400
چکیده مقاله:
امروزه یکی از مسائل مهم در پروژههای مهار سیلاب کشور، اولویتبندی حوزهها برای تخصیص بودجه و عملیات سازهای و غیرسازهای است. با توجه به فقدان ایستگاههای هیدرومتری در بسیاری از زیرحوزهها، تعیین میزان مشارکت زیرحوزههای مختلف یک حوزه آبخیز در ایجاد سیلاب را با مشکل مواجه میکند. بررسی پارامترهای مؤثر در بروز سیل از طریق رویکردهای تصمیمگیری چندمعیاره (MCDM) میتواند در تعیین نقش هر یک از زیرحوزهها در بروز سیلاب راهگشا باشد. منطقه مورد مطالعه پژوهش حاضر (حوزه آبخیز دهبار در استان خراسان رضوی) به 10 زیرحوزه تقسیم شد. سپس 13 شاخص و معیار شامل مساحت، ضریب گراولیوس، تراکم زهکشی، ضریب گردی، ضریب فرم، شماره منحنی، نسبت انشعاب، طول آبراهه اصلی، شیب متوسط، ارتفاع متوسط، زمان تمرکز، بارندگی و ضریب رواناب انتخاب شدند و مقدار هرکدام برای هر زیرحوزه محاسبه گردید. وزندهی این پارامترها با تکنیک فرآیند تحلیل سلسلهمراتبی (AHP) انجام گردید. پس از وزندهی به معیارهای ارزیابی و تهیه ماتریس تصمیمگیری، جهت اولویتبندی از مدلهای VIKOR و Permutation استفاده گردید. بعد از اولویتبندی، جهت ارزیابی و صحتسنجی این مدلها از روش تجزیهوتحلیل منطقهای سیلاب (براساس ایستگاههای موجود در حوزه) استفاده شد و دبی حداکثر سیلاب در دوره بازگشتهای مختلف محاسبه گردید. درنهایت برونداد این سه روش با استفاده از روش میانگین رتبهها ادغام گردید. نتایج نشان داد که زیرحوزههای شماره 1، شماره 3 و شماره 2 در رتبههای نخست قرار دارند و درنتیجه ازلحاظ ضرورت انجام اقدامات مدیریتی در اولویت هستند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
علی رضا نفرزادگان
دانشگاه هرمزگان
علی اکبر محمدی فر
دانشگاه هرمزگان
حسن وقارفرد
دانشگاه هرمزگان
معصومه فروزان فرد
مجتمع آموزش عالی سراوان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :