ارزیابی تطبیقی گذرگاههای همسطح و پلهای عابر پیاده در قابلیت پیادهمداری خیابانهای شهری (نمونه موردی: خیابان کریمخان زند شهر تهران)
محل انتشار: فصلنامه مطالعات شهری، دوره: 7، شماره: 28
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 355
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_URBS-7-28_003
تاریخ نمایه سازی: 22 فروردین 1400
چکیده مقاله:
وقوع انقلاب صنعتی، رشد شهرنشینی و افزایش جمعیت بر مساحت شهرها تأثیر شگرفی گذاشته و سبب افزایش سرسامآور تعداد اتومبیلها و خیابانهایی شده که با هدف تسهیل حرکت سواره به وجود آمدند. یکی از مهمترین مشکلات مطرح در خیابانهای شهری، تداخل عابر پیاده و سواره در گذر عرضی است که دغدغهای اساسی برای شهروندان به شمار میرود. برای حل این معضل، احداث پلهای هوایی در ایران مورد حمایت ارگانهای مربوطه قرار گرفته و قابلیتی به منظور افزایش پیادهمداری خیابانهای شهری تصور شده است. این پژوهش کاربردی درصدد ارزیابی تطبیقی پلهای هوایی با عبور همسطح از خیابانهای شهری طبق دیدگاه پیادهمداری است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی_تحلیلی است و از روش تحلیل شبکهای (ANP) برای ارزیابی یافتهها بهره گرفته شده است. بدین ترتیب پس از مطالعه مبانی نظری پژوهش به روش اسنادی_کتابخانهای، معیارهای مناسب سنجش قابلیت پیادهمداری به روش دلفی وزندهی شده و جمعآوری اطلاعات میدانی به روش پیمایشی با تکمیل پرسشنامه از شهروندان در محدوده مورد مطالعه انجام گرفته است. اطلاعات کسب شده برای ارزیابی در نرمافزار Super Decisions وارد گردید و سه امکان انتخاب برای شهروندان، شامل گذر از پل هوایی عادی، گذر به وسیله پلهوایی مکانیزه و عبور همسطح از خیابان برای ارزیابی پلهای عابر در قابلیت پیادهمداری خیابان کریمخان زند شهر تهران در نظر گرفته شد. یافتهها نشان میدهد که براساس نقطهنظرات بهرهبرداران به ترتیب معیارهای امنیت و ایمنی، جابهجایی و دسترسی و شرایط فیزیکی، درجه اهمیت بالاتری نسبت به سایر معیارها در انتخاب پلهای عابر پیاده برای گذر از عرض خیابان دارند. همچنین برخلاف تصور مدیران شهری، عبور عرضی همسطح با کسب امتیاز (A=0.36)، از مطلوبیت بیشتری نسبت به پلهای هوایی و پل مکانیزه (B=0.33) از مزیت بیشتری به نسبت پل معمولی (C=0.30) در قابلیت پیادهمداری خیابان برخوردار است که از اینرو تجدید نظری جدی در روند کنونی توسعه پلهای عابر پیاده در کشور را ضروری مینماید.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
خشایار کاشانی جو
استادیار و عضو هیات علمی گروه معماری، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس، تهران، ایران
حامد محمدی
گروه شهرسازی، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
نعیمه صالحی
گروه شهرسازی، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :