منظر فرهنگی روستای نایبند (شناسایی عوامل کالبدی و فراکالبدی شکلدهنده به منظر فرهنگی نایبند)
محل انتشار: فصلنامه مسکن و محیط روستا، دوره: 39، شماره: 172
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 341
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JHRE-39-172_005
تاریخ نمایه سازی: 21 فروردین 1400
چکیده مقاله:
نایبند، روستایی است تاریخی در خراسان جنوبی که در حاشیه غربی کویر قرار دارد. استقرار در مجاورت راهی کاروانرو، موقعیت سوقالجیشی، وجود منابع آب و زمینهای حاصلخیزسبب شکلگیری بافت آن شدهاست. شرایط سخت اقلیمی منطقه و وجود اشرار و راهزنان در دوران تاریخی، ضمن شکلگیری قلعه و برجهای دیدهبانی، ساختاری درهمتنیده و فشرده به بافت بخشیدهاست. پژوهش حاضر با هدف شناخت ساختارهای شکلدهنده به منظر فرهنگی نایبند، الگوهای معماری و تیپولوژی مسکن، ضمن بازشناسی روستا در متون تاریخی و سفرنامهها، ساختار کالبدی آن را مورد تحلیل قرار داده و سعی دارد به این سؤالات پاسخ دقیق دهد که؛ سابقه سکونت در روستا به چه دورهای بازمیگردد؟ نایبند در چه فرآیند تکاملی، روند شکلگیری خود را طی کرده و چرا بافت روستا، ساختاری فشرده، همچون قلعهای نفوذناپذیر دارد؟ و پارادایمهای شکلدهنده به منظر فرهنگی نایبند چیست؟
ازهمینرو، پژوهش ضمن بهرهگیری از متد مطالعات تاریخی و بررسیهای کتابخانهای، با رویکردی تحلیلی- تفسیری به موردپژوهی در بافت روستا پرداخته و تلاش دارد از طریق مطالعات میدانی و مستندنگاری مؤلفههای کالبدی و فراکالبدی حاکم بر آن و انطباق دادههای مستخرج از مفهوم «منظر فرهنگی» پارادایمهای شکلدهنده به منظر فرهنگی نایبند را بررسی کند. نتایج مطالعات پژوهشگران نشان میدهد؛ ترکیب ساختارهای طبیعی سکونتگاه شامل؛ کوههای مرتفع، درههای سبز و چشمههای آب- که در تضادی آشکار با بستر کویری منطقه، اکوسیستم منحصربهفردی منطقه را به وجود آوردهاند- از یکسو و عناصر مصنوع و انسانساخت شامل؛ مناظر کشاورزی (مزارع، باغهای مرکبات و نخلستانهای حاشیهای روستا)، آثار معماری (عرصههای دستکند، قلعه، برجهای دفاعی، الگوهای مسکونی منحصربهفرد، گذرها و ساباطها) و ساختارهای فرهنگی و اجتماعی ویژه حاکم بر منطقه ازسویدیگر، ساختار درهمتنیده فرهنگی- طبیعی نایبند را پدید آوردهاست. این مفهوم درهمتنیده با تاریخی غنی از دوران پیش از اسلام، آداب زیستی و سنتهای معیشتی، کاربری تاریخی و مداوم زمین با الگوی باغداری و کشاورزی، ساختارهای معماری گسترده و دید بصری ویژه به کویر لوت، نایبند را به نمونهای ارزشمند از مناظر فرهنگی ارگانیک و پیوسته سکونتگاههای حاشیه کویری کشور بدل کردهاست.
کلیدواژه ها:
Historical Village ، Nayband ، Architectural Patterns ، Physical and nonphysical paradigms ، cultural landscape. ، روستای تاریخی ، نایبند ، الگوهای معماری ، پارادیمهای کالبدی و فراکالبدی ، منظر فرهنگی
نویسندگان
کاوه منصوری
Textures, Esfahan University of Arts, Senior Expert of the Conservation Department of Emarat Khorshid Consulting Engineers Co, Tehran, Iran
فرامرز پارسی
University of Science and Technology, Managing Director of Emarat Khorshid Consulting Engineers Co.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :