بررسی تاثیر سازه های تقاطعی بر پهنه سیلاب (مطالعه موردی: مسیل زرکش مشهد)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نوزدهمین کنفرانس هیدرولیک ایران
  • کد COI اختصاصی: IHC19_077
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 678
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعلیرضا اسماعیلی

دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته علوم و مهندسی آب - سازههای آبی دانشگاه فردوسی مشهد

ابوالفضل مساعدی

استاد گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

احداث نامناسب سازه های تقاطعی از جمله پلها یکی از علل تشدید خسارات ناشی از وقوع سیلاب میباشد. در این پژوهش اثر سازه های تقاطعی احداث شده در مسیل زرکش بر تغییر عمق، سرعت و پهنه های سیل گیر این مسیل با دوره بازگشت 25 الی 200 سال در دو حالت وجود پلها و حذف فرضی آنها با تلفیق نرم افزارهای HEC-RAS و ArcGIS مورد بررسی قرار گرفته است. به دلیل عدم وجود ایستگاه هیدرومتری در مسیل زرکش، هیدروگراف سیل در دوره های بازگشت مختلف بر اساس روش SCS تعیین شد. ضمن آنکه حساسیت مدل نسبت به ضریب زبری مانینگ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در صورت وقوع سیل با دوره بازگشت 50 سال و یا بیشتر، پلهای موجود سبب افزایش پهنه سیل شده به نحوی در بالادست پل شماره 1، ارتفاع آب به میزان 27 درصد افزایش مییابد. ضمن آنکه پهنه سیلاب نسبت به شرایط عدم وجود سازه به میزان 45 درصد افزایش می یابد.

کلیدواژه ها

پل، سیلاب، SCS، HEC-RAS، تحلیل حساسیت.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.